Door Technion ontwikkelde app maakt meerijden voor Arabische vrouwen mogelijk

Openbaar vervoer in de vele kleine Arabische dorpen in noord Israel is slecht of soms helemaal niet aanwezig. Om bij wild vreemden in de auto te stappen is voor veel Arabische vrouwen een probleem, bleek uit onderzoek onder 117 vrouwen uit 10 verschillende Arabische dorpen in het noorden van Israel. Velen gaven als reden op bang te zijn voor de persoonlijke veiligheid en gaven de voorkeur aan alleen mee te rijden met mensen die ze kennen.

Het Transport Research Instituut van het Technion in Haifa en de feministische non-profit organisatie Kayan hebben de koppen bij elkaar gestoken en gezamenlijk de nieuwe App “Safarcon” ontwikkeld. Safarcon betekend in het Arabisch “Your Travels”. Het project die als doel heeft het concept van “meerijden” mogelijk te maken voor deze groep vrouwen heeft de volledige steun van het Israelische Ministerie van Transport.

De app is in het Arabisch en het verbindt reizigers met chauffeurs die dezelfde bestemming hebben. In de wetenschap dat 98% van de Arabische vrouwen in Israel een smartphone hebben, is deze nieuwe app een oplossing voor het vervoer probleem voor veel Arabische vrouwen.

Deze applicatie – die is ontworpen op basis van de behoeften van Arabische vrouwen – houdt rekening met gender- en culturele gevoeligheid binnen deze groep, en kan een oplossing bieden voor de mobiliteitsbeperkingen die dit met zich meebrengt. Niet alleen voor veel Arabische vrouwen in Israel, maar later kan deze app mogelijk ook voor vrouwen in Arabische landen in deze behoefte voorzien.

Advertentie (4)