Visueel gehandicapten kunnen hun weg vinden met behulp van RightHear sensor en app uit Israel

Voor visueel gehandicapten is het altijd moeilijk om zich te oriënteren. Of het nu in een winkelcentrum, een ziekenhuis, een kantoorgebouw of een restaurant is. Welke richting moet ik gaan? Waar is het toilet of de balie?

De Israelische start up RightHear heeft de oplossing d.m.v. sensors en een app. Het werkt al op ruim duizend plekken in Israel. McDonalds heeft aangekondigd in al haar restaurants in Israel de RightHear sensors te installeren.

Hoe werkt het? In ieder gebouw die er aan wil deelnemen hangen RightHear minuscule sensoren op vlakbij de ingang(en), toiletten, liften, trappen, balies enzovoort. Deze sensoren gebruiken bluetooth-technologie om met de gebruiker te communiceren via de gratis RightHear-app voor smartphones. De app biedt tevens algemene informatie over de locatie en de toegankelijkheid, evenals 360-graden audio-oriëntatie in de omgeving.

Ook kan een gebruiker met de telefoon in een bepaalde richting wijzen en de RightHear App zal hen vervolgens vertellen wat er is. Via de app kunnen gebruikers ook om assistentie vragen op de locatie waar ze zijn, mocht dat nodig zijn.

Wanneer gebruikers bijvoorbeeld op een universiteitscampus arriveren, horen ze: ‘Het kantoor is 100 meter verderop aan de rechterkant. Openingstijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur, van maandag tot en met vrijdag.”

Een recent uitgebrachte nieuwe versie van de RightHear iOS- en Android-app stelt gebruikers in staat om het ook buiten te gebruiken, met behulp van GPS in plaats van sensoren.

De video hieronder geeft een goede indruk hoe het werkt.

Advertentie (4)