Werk aan nieuwe maanlander Beresheet 2 start vandaag

Morris Khan, CEO en de belangrijkste financierder van SpaceIL, heeft aangekondigd dat het werk aan Israel’s nieuwe maanlander Beresheet 2 vandaag begint. “We zijn iets begonnen en we moeten het afmaken. We zullen de Israelische vlag op de maan zetten.”

Bersheet 1, het kleinste ruimtevaartuig en ‘s werelds eerste particulier gefinancierde maanlander, stortte donderdagnacht neer op het maanoppervlak tijdens een poging tot landing. Dit was het gevolg van een technische storing waardoor de hoofdmotor halverwege de landing stopte.

“De reacties die we hebben gekregen was geweldig. De hoeveelheid bedankjes en brieven is geweldig”, aldus Morris Khan. “In het weekend heb ik tijd gehad om na te denken over wat er is gebeurd, en de waarheid is dat alle aanmoedigingen en steun van mensen over de hele wereld geweldig is.”

“Het gaf me de tijd om na te denken en ik denkt dat het zonde zou zijn om nu te stoppen. Ik kondig een nieuw project aan: Beresheet 2. We zijn iets begonnen en we moeten het afmaken. We zullen onze vlag, de Israelische vlag, op de maan zetten.”

Na zijn aankondiging zei Israël Aerospace Industries, die samenwerkte met Beresheet 1, graag mee te werken aan toekomstige SpaceIL-ondernemingen.

De oprichters van SpaceIL zeiden dat een belangrijk doel van het project was ruimtevaartonderwijs en het aanmoedigen van kinderen om wetenschapsgebieden te betreden.

Voor financiering van het Bersheet 2 project zal o.a. een crowdfunding worden opgezet. “Iedereen kan deelnemen. Ik kreeg een aanbod van iemand uit de Verenigde Staten die rijk is en die aanbood om veel geld te geven, maar ik denk dat het geld van het publiek moet komen. Dit zou een volksproject moeten zijn”, aldus Morris Khan.