StandWithUs nu ook in Nederland actief. “Het begin van iets moois”

StandWithUs is nu ook in Nederland actief. Joods.nl zal u regelmatig op de hoogte gaan houden van de actieviteiten van StandWithUs Nederland.  Hier de blog van Elad Zigler, directeur StandWithUs Nederland.

Het begin van iets moois.

Dit is voor mij een speciaal moment. Met deze bijdrage open ik officieel de splinternieuwe blog van StandWithUs Nederland en onze prachtige website.

StandWithUs Nederland is de Nederlandse tak van de internationale non-profit organisatie StandWithUs, die zich inzet voor de strijd tegen antisemitisme en vóór Israël. StandWithUs werd in 2001 opgericht als reactie op de massa desinformatie en eenzijdige berichtgeving over Israël tijdens de tweede intifada die op dat moment in volle gang was. Israëlische burgers waren tijdens deze periode hun leven niet zeker. Veel internationale media gaven een vertekend beeld van deze situatie. Israël zou zelf verantwoordelijk zijn voor het geweld en de Palestijnse terreur werd afgedaan als verzet. Tijdens de intifada werden meer dan 700 Israëlische burgers vermoord, de meeste door zelfmoordaanslagen. Bij één van die aanslagen kwam een groot deel van de Nederlandse familie Schijveschuurder om het leven. Grote aanslagen in pizzeria’s, restaurants en bussen staan nog steeds in veel Israëlische geheugens gegrift. Als antwoord hierop werd StandWithUs opgericht.

“Het verhaal van Israël is het meer dan waard om verteld te worden.”

Sindsdien informeert StandWithUs mensen wereldwijd over Israël door middel van campagnes, lesmateriaal, lezingen, conferenties en reizen naar Israël. Miljoenen mensen worden wereldwijd bereikt via sociale media verschillende talen, waaronder Engels, Hebreeuws, Arabisch en nu dus ook Nederlands. Naast een realistisch beeld over het conflict wil StandWithUs haar publiek ook meegeven dat Israël veel meer is dan alleen dat. Het verhaal van Israël is het meer dan waard om verteld te worden.

Workshop bestrijden van antisemitisme en BDS-sentimenten in Den Haag

Onze Nederlandse afdeling begon in 2017 met een eenvoudige Facebook-pagina die Nederlanders nieuws en informatie geeft over Israël die ze nergens anders krijgen. Onderwerpen die net als de veiligheidssituatie deel uitmaken van Israël.  Samenwerking tussen Joden en Arabieren, de technologische creativiteit van Israël, en de uitdagingen van een jonge democratie zijn hier uitmuntende voorbeelden van. Israël heeft een rijke geschiedenis, lekker eten, een multiculturele samenleving en een innovatieve economie waar tal van belangrijke uitvindingen worden gedaan.

“Zelfs in Nederland zijn universiteiten onder druk gezet om Israëlische universiteiten te boycotten.”

Inmiddels zijn we al 2 jaar actief op Facebook, hebben we een dozijn vrijwilligers en zijn we een officiële stichting (met ANBI-status). Ik kan met trots zeggen, StandWithUs Nederland leeft!

Ook voor mij persoonlijk is dit een bijzonder moment. Mijn familie is opgegroeid in Amsterdam, van oudsher een tolerante stad. Ik kom uit een lange lijn van onder meer Portugese Joden die medeverantwoordelijk zijn voor de rijke geschiedenis van Amsterdam. Mijn opa heeft nog niet zo lang geleden veel betekend voor de Joodse gemeente en voor de stad. Na jaren ook zelf actief te zijn geweest voor de Joodse gemeenschap in Nederland, ben ik na de middelbare school naar Israël verhuisd. Daar heb ik door middel van legerdienst en vrijwilligerswerk me actief ingezet in het publieke domein. Vooral mijn legerdienst opende mij de ogen. Israël is prachtig met een gezellige multiculturele samenleving waar veel andere landen een voorbeeld aan mogen nemen. Ik heb gediend met Joden, christenen, Druzen en moslims. Wij hadden allemaal hetzelfde doel en dat was ons geliefde land beschermen. Allen maken wij deel uit van diezelfde maatschappij.

Workshop Israël & BDS door Elad Zigler (rechts)  aan de nieuwe begeleiders van Bne-Akiva, een Joodse Zionistische jeugdvereniging, in Jeruzalem, Israël.