Israel’s maanlander op laatste moment neergestort

Israel naar de maanIsrael zou het vierde land moeten zijn die met success een maanlander op de maan zou laten landen. Deze missie is in zijn laatste fase mislukt. Volgens de wereldberoemde voormalig Amerikaanse astronaut Buzz Eugene Aldrin was de communicatie met de maanlander op slechts 150 meters afstand van de maan verbroken, liet hij weten via Twitter.

Het zag er zo mooi uit. Israels maanlander Beresheet zette de landings procedure in. De spanning in Israel was te snijden. Er was zelfs weinig verkeer op straat, iedereen zat gekluisterd naar zijn of haar scherm te kijken. Het gaf het gevoel zoals de ouderen onder ons wel kennen tijdens de eerste maanlanding.

Het contact werd verbroken en weer hersteld, daarna viel de belangrijkste motor uit, op 10 kilometer boven het maanoppervlak. Hierdoor was het onmogelijk een zachte landing te maken, en stortte de Beresheet neer op het maanoppervlak.

Technici denken dat er een fout was opgetreden in een van de telemetrie (hoogte) meeteenheden, die een ketting van gebeurtenissen veroorzaakte die uiteindelijk de hoofdmotor ongeveer 10 kilometer (6 mijl) boven het oppervlak van de maan deed stoppen.

De drie SpaceIC-medeoprichters, die 8,5 jaar geleden besloten deel te nemen aan de GoogleX Lunar Prize-wedstrijd, zeiden dat ze hun ruimtevaartonderwijs zouden voortzetten en kinderen zouden aanmoedigen om deel te nemen aan wetenschapsgebieden. Ook willen ze in de komende twee tot drie jaar een nieuwe maanmissie ondernemen.

Israels maanlander was met een budget $ 100 miljoen de tot nu toe goedkoopste maanmissie ooit.

Vermeldenswaard is dat Israel het 7e land is dat rond de maan heeft gevlogen en het 4e land dat een ruimtevaartuig op de maan heeft, alhoewel niet op de wijze die men in gedachten had.

De naam van de maanlander is Beresheet. In de Thora, het oude testament, betekent Beresheet (Genesis) “in den beginne” – het begin van iets veel groters. Hoewel de operatie vanavond niet is gelukt, droomt Israel groot… en dit is nog maar het begin!