De definitieve verkiezingsuitslag is bekend

Na twee dagen tellen is de definitieve van Israel’s verkiezingen bekend. Likud krijgt er een zetel bij en verslaat hiermee Gantz’s Blauw & Wit partij met 36 tegen 35 zetels. Voorts verliest United Torah Jodendom (UTJ) een Knessetzetel. Netanyahu kan een meerderheidscoalitie vormen maar heeft hierbij de partij van Avigdor Lieberman nodig.

Dat het tellen twee dagen in beslag nam had te maken met een vertraging, veroorzaakt door de extra tijd die donderdag nodig was met het controleren en opnieuw controleren van de ‘extra’ stemmen van soldaten en diplomaten, wat leidde tot aanpassingen aan de voorlopige resultaten die woensdag waren bekendgemaakt.

Zelfs toen deze ogenschijnlijk definitieve uitslag werd bekendgemaakt, zei de rechter van het Hooggerechtshof die toezicht hield op de verkiezingen dat ze niet officieel waren, en behield zich het recht de uitslag te wijzigen voordat ze formeel worden overgedragen aan de president op 17 april.

Met alle stemmen geteld, gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd, ging Netanyahu’s Likud-partij voorbij aan zijn grootste rivaal, de Blauw & Wit-partij met 26,45 procent van de stemmen, goed voor 36 zetels in de 120 zetels tellende Knesset. Het ultraorthodoxe verenigde UTJ ging van van acht naar zeven zetels. De centrumpartij Blauw & Wit van voormalig IDF-leider Benny Gantz kreeg uiteindelijk 26,11% van de stemmen, goed voor 35 zetels.

Het rechtse blok kan rekenen op 65 zetels en een verenigd centrum, links en Arabisch blok blijft hangen op slechts 55 zetels.

Def. uitslag !

Likud 36

Blauw and Wit 35

Shas 8

United Tora 7

Labor 6

Hadash-Taal 6

Union Right-Wing Parties 5

Yisrael Beytenu 5

Kulanu 4

Meretz 4

UAL-Balad 4

New Right van Naftali Bennett eindigde net onder kiesdrempel.

Advertentie (4)