Video’s Sjavoeot: Kibboetsen in heel Israel vieren het binnenhalen van de eerste oogst

Dit weekend is het Sjavoeot en vieren kibboetsen in heel Israel het binnenhalen van de eerste oogst. Dit gaat gepaard met veel feestelijke activiteiten voor klein en groot.

Ik heb het een aantal keren mogen meemaken in kibboets Beth HaEmek in noord-Israel waar één van mijn broers woont. Er wordt gedanst, toneelstukjes opgevoerd en natuurlijk gezongen.

Natuurlijk hoort er ook bij de dat iedere “afdeling” zijn of haar resultaten op noemt. Hoeveel liter melk er de afgelopen 12 maanden is gegeven door de koeien, hoeveel bananen, olijven, avocado’s, of welk ander fruit dan ook, is geoogst. Dit alles onder luid applaus van de aanwezigen.

En nee, het wordt niet gevoerd in een zaal, maar gewoon op een groot grasveld in de openlucht. Het is ten slotte zomer in Israel.

Vanzelfsprekend worden er ook demonstraties gegeven met de landbouwmachines en mogen kinderen meerijden op een tractor of aanhangwagen op een tocht over de velden en door de kibboets.

Ik kan het iedereen aanraden dit een keer mee te maken. Onderstaande video’s geven een impressie van wat je kan verwachten.

Advertentie (4)