Israelische onderzoekers vinden biomarkers waardoor vroegtijdige diagnose van de ziekte van Parkinson mogelijk is

Prof. Uri Ashery, hoofd van de Sagol School of Neuroscience en de George S. Wise Faculteit van Life Sciences aan de Universiteit van Tel Aviv, vertrok met Dr. Dana Bar-On van de Sagol School of Neuroscience (Courtesy)

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv hebben samen met collega’s uit het VK en Duitsland gezegd dat ze biomarkers in muizen hebben gevonden die helpen bij het opsporen van de opbouw van een eiwit dat is gekoppeld aan de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson, meldt de Times of Israel.

De ontdekking kan een vroege detectie en behandeling mogelijk maken, waardoor de progressie van de slopende ziekte mogelijk “aanzienlijk wordt vertraagd”, aldus de onderzoekers.

De ziekte van Parkinson is een slopende neurodegeneratieve ziekte die alles beïnvloedt, van spraak, houding en gang tot spijsvertering, slaap, impulscontrole en cognitie. De huidige behandelingen zijn in staat om sommige symptomen te verlichten, maar er is nog steeds geen remedie voor de ziekte, die bijna een miljoen Amerikanen en 10 miljoen mensen wereldwijd treft.

Tegen de tijd dat een patiënt wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, is 50% tot 80% van de cellen in het deel van de hersenen genaamd substantia nigra – dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de beweging – al dood, mogelijk als gevolg van de ontwikkeling van toxiciteit als gevolg van de opbouw – of aggregatie – van het alfa-synucleïne-eiwit, een kenmerk van de ziekte.

Lees hier verder over deze belangrijke ontdekking.

Advertentie (4)