Israelisch bedrijf komt met “zelfmoord drones” die vijandelijke drones uitschakelen (VIDEO)

Het Bird-systeem (Foto: Israel Aerospace Industries)

Een dochteronderneming van Israel Aerospace Industries, ELTA Systems, al 100 “Drone Guard” -systemen verkocht aan een aantal buitenlandse defensie-agentschappen. Dat systeem detecteert drones en haalt deze neer met behulp van frequentieblokkering en elektronische oorlogsvoering.

Een nieuwe upgrade, die in de komende maanden wordt geïntroduceerd, omvat een “zelfmoord” drone genaamd de “Bird” die vijandige drones neerhaalt door in hun vliegroute te identificeren en daarna op hen invliegt.

Het nieuwe systeem identificeert onafhankelijk een enkele drone of een groep bij het opstijgen, kan ze classificeren op type en zelfs de vliegbaan voorspellen.

Het ‘Bird’ anti-dronesysteem (Foto: Israel Aerospace Industries)

Het systeem gebruikt niet alleen radar, maar ook een combinatie van optische hulpmiddelen die helpen om onderscheid te maken tussen de drone en andere vliegende objecten in de lucht, mocht de vijand proberen het systeem te misleiden met ballonnen, vliegers en zelfs kogels die in de lucht worden afgevuurd.

Naast het neerhalen van een vijandelijke UAV door deze met een drone te raken, biedt het systeem andere opties die al operationeel zijn en zich hebben bewezen. Deze omvatten het gebruik van blokkerende frequenties of schieten op de vijandelijke drone vanaf de grond met een speciaal “zicht” op een geweer dat de drone in de lucht volgt en vergrendelt en vervolgens het vuur opent.

Het “Drone Guard” systeem, dat in automatische modus of semi-automatisch naast een soldaat kan worden gebruikt, heeft zich al bewezen in het recente verleden toen het eind 2018 de G20 conferentie in Argentinië beveiligde.