Israel bereidt zich voor op bezoek Omar en Tlaib

Rashida Tlaib (l) en Ilhan Omar (R). Screenshot you tube

Israel bereidt zich voor op het komende bezoek van de Amerikaanse Democratische moslim Congress leden Ilhan Omar en Rashida Tlaib, die naar verwachting morgen arriveren en mogelijk zaterdag naar de Tempelberg willen gaan.

Omar en Tlaib staan bekend om hun anti Israel standpunt en hun steun aan de BDS in Amerika. Ook steunen zij openlijk de strijd van de Palestijnen.

Hoewel de aankomst van de twee nog niet officieel is bevestigd melden Israelische media dat ze vrijdag in Israel zullen landen.

Volgens de Israelische tv zender Channel 13 heeft er onlangs een “geheime bijeenkomst” over hun bezoek plaatsgevonden van de Nationale Veiligheidsraad van Israël, onder leiding van plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur Reuven Azar.

Men houdt er namelijk rekening mee dat beide moslim Congress leden zullen proberen de Al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel op de Tempelberg te bezoeken.

Israels Nationale Veiligheidsraad is het erover eens dat zo een bezoek kan worden toegestaan maar niet dat ze worden begeleid door functionarissen van de Palestijnse Autoriteit. Dat zou dan namelijk worden gezien als symbolische steun van de twee Amerikaanse Congress leden voor Palestijnse claims van soevereiniteit over de site, de heiligste plaats in het jodendom en de derde heiligste in de islam.

Ook wordt er rekening mee gehouden dat hun bezoek zal kunnen leiden tot nieuwe gewelddadigheden op de Tempelberg.

Nir Barkat voormalig burgemeester van Jeruzalem en huidig lid van de Likud in de Knesset, heeft gezegd open te staan voor een gesprek met beide vrouwen om hen uit te leggen hoe het politieke systeem in Israel werkt.

Echter als Omar en Tlaib naar Israel komen met de bedoeling hier hun eigen anti Israel standpunten te verkondigen en zorgen dat er rellen komen dan zal er geen gesprek volgen.