Jordanie kwaad over suggestie Israelische minister status quo Tempelberg te veranderen

Tempelberg, screenshot you tube

Volgens Israelische media is Jordanie “over de rooie” vanwege zijn suggestie om de status quo van de Tempelberg te veranderen. “Dit zal ernstige gevolgen hebben” aldus de Jordaanse minister van buitenlandse zaken.

Na het einde van de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israël de oude stad en Oost-Jeruzalem op Jordanië veroverde, werd er een afspraak gemaakt, op voorspraak van toenmalig minister van defensie Moshe Dayan dat niet-moslims niet mogen bidden op de Tempelberg, de heiligste plaats in het jodendom en de derde heiligste plek in de islam.

Na de rellen op de Tempelberg van jl zondag zei minister Erdan gisteren “ik denk dat er een onrechtvaardigheid is in de status-quo die sinds ’67 bestaat, we moeten eraan werken om het in de toekomst te veranderen zodat Joden, kunnen bidden op de Tempelberg.”

“We zullen dit niet eenzijdig doen maar willen de status quo veranderen door middel van diplomatieke onderhandelingen”, voegde hij eraan toe.

In het vredesverdrag van 1994 tussen de landen erkent Israël Jordanië als de “bewaarder” van de heilige plaatsen in Jeruzalem, waaronder de Tempelberg.

In reactie op de Jordaanse verklaring verdedigde minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz, Erdan en zei dat Israël de soeverein was over de heilige plaats, hoewel hij opmerkte dat Jordanië de islamitische bewaarder is.

“Het is het recht van minister Erdan om een ​​suggestie op tafel te leggen. Hij forceerde het niet, maar legde het gewoon neer. Maar de soevereiniteit is die van Israël, ‘vertelde Katz, net als Erdan, een lid van de regerende Likoed-partij, tegen tv zender Kan.