Wat is belangrijk voor Israelische kiezers?

screenshot you tube

Wat zijn de onderwerpen die belangrijk zijn voor Israelische kiezers tijdens de komende verkiezingen? En nieuwe poll geeft het antwoord.

Voor Israëlische Joodse kiezers gaan de verkiezingen van 17 september over de economie – sociale kwesties, veiligheid en buitenlandse zaken. 

Terwijl een meerderheid van de Joodse Israeliers veranderingen in de religieuze status quo in Israel ondersteunt, lijken kwesties van religie en staat irrelevant te worden wanneer ze het stemhokje betreden, volgens een nieuw online onderzoek dat is vrijgegeven door het Israeli Democracy Institute.

Onder de 760 respondenten van de peiling vonden onder religieuze kiezers 36,7% economisch-sociale kwesties belangrijk terwijl 36,2% buitenlandse zaken-veiligheid de bepalende factoren vind. Onder de seculiere kiezers zei 45,5 procent dat ze economische en sociale kwesties als de belangrijkste overweging beschouwden bij het beslissen op welke partij ze moesten stemmen.

Wat religie en staat betreft, vond slechts 15,5 procent die kwesties belangrijk genoeg om hun politieke keuzes te bepalen, hoewel 60 procent van de respondenten de introductie van het openbaar vervoer op Sjabbat steunde en 59,5 procent voorstander is van de introductie van een burgerlijk huwelijk.

Terwijl religie voor 67,5 procent van de haredi, ofwel ultra-orthodoxe kiezers voorop stond, beschouwen 53 procent van de nationale religieuzen, 44 procent van de traditionele religieuze en 47 procent van de traditionele niet-religieuze kiezers zaken als veiligheid en buitenlandse zaken het belangrijkste.

Meer dan tweederde van de respondenten, 68,5 procent, zei dat ze dienstplicht voor haredi-orthodoxe joden steunden. Het aantal steeg tot 79 procent onder de seculiere en niet-religieuze Israëliërs. Deze kwestie was het struikelpunt in april voor het vormen ven een nieuwe regering Netanyahu.

Shuki Friedman, directeur van het IDI’s Centrum voor Religie Natie en Staat “de enquête bewijst eens te meer dat de meerderheid in Israël probeert bestaande regelingen te veranderen”.