“Wij laten ons niet door BDS de les lezen”, aldus eigenaren van de Tura wijngaard (VIDEO)

Vered Ben Sa’adon. Screenshot YouTube

“Mijn grootmoeder was in de oorlog gedwongen in Nederland een gele ster te dragen”, zegt de uit Nederland afkomstige Vered die samen met haar man Erez Ben Sa’adon in 1997 de Tura wijngaard in Rechelim begon.

De Tura wijnen zijn boutique wijnen, zoals dat zo mooi heet, en worden verkocht in geselecteerde winkels in Israel en Amerika, Groot-Brittannië, Duitsland, Hong Kong en Canada. Op de flessen staat met trots geschreven “geproduceerd in het Land Israel”.

Na klachten van BDS aanhangers heeft een Canadese rechtbank in Ottowa beslist dat dat dit “vals, misleidend en bedrieglijk” is. Rechter Anne L. Mactavish stelde vast dat labels die wijnen beschrijven als afkomstig uit Israel, niet toegestaan zijn als die wijnen uit de nederzettingen op de Westbank zijn gemaakt.

In haar uitspraak van 29 juli merkte rechter Mactavish op dat nederzettingen niet als deel van de staat Israël worden beschouwd, omdat Canada de Israëlische soevereiniteit buiten de grenzen van vóór 1967 niet erkent. Ze nam geen standpunt in over hoe wijnen uit Judea en Samaria precies moeten worden geëtiketteerd en zei dat het aan het Canadian Food Inspection Agency was om te beslissen.

Foto Tura winery

Vered Ben Sa’adon, die samen met haar man Erez het bedrijf runt, zegt dat geen haar op haar hoofd eraan denkt om ook maar een letter van het haar etiketten te wijzigen, zelfs als dit zou inhouden dat ze lucratieve zakelijke deals misloopt.

“Mijn grootmoeder moest zichzelf als een Jood bestempelen door het dragen van een gele ster in Nederland. Ik zal mijzelf nooit laten labelen, noch mijn producten”, zegt ze. “Wie in het verleden joden wilde labelen, probeert vandaag joodse producten te labelen. Het is precies hetzelfde.”

Foto Tura Winery

Vered zei dat ze niet akkoord zal gaan met andere bewoordingen, zoals “Made in the West Bank” of “Made in Israel-nederzetting Rechelim”. Ze zegt: “Het blijft geproduceerd in het ‘Land Israel’, punt uit”.

Palestijnse leiders hebben de uitspraak van deze Canadese rechtbank uitbundig gevierd, waarbij Hanan Ashrawi opmerkte “dat Canada de nederzettingen nu als illegaal beschouwt en ze niet erkennen als onderdeel van de staat Israel”.

Volgende week woensdag, 21 augustus, zal ik in mijn podcast Vered Ben Sa’adon interviewen. Ondertussen raad ik u aan vast een kijkje te nemen op hun website waar u de familie geschiedenis kunt lezen van de uit Nederland afkomstige Vered.