Onderzoekers Univ.van Tel Aviv hebben ontdekt hoe melanoom zich naar de hersenen verspreidt

screenshot YouTube

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) hebben ontdekt hoe het mogelijk is dat melanoom (huidkanker) zich verspreidt naar de hersenen. Het is nu mogelijk om een manier te vinden dit tegen te gaan.

Prof. Neta Erez van de Afdeling Pathologie van TAU’s Sackler Faculteit der Geneeskunde en de hoofd auteur van de studie zegt: “Melanoom is de dodelijkste huidkanker vanwege de hoge mate van metastase, vaak naar de hersenen en de prognose van patiënten met hersen-metastasen is vaak erg grimmig”.

De onderzoekers gingen op zoek naar hoe deze cellen zich verspreiden naar de hersenen en hoe deze overdracht kon worden gestopt. In hun werk namen ze muizen met spontane melanoom hersen-metastasen en bestudeerden hoe het reageerde met de hersenen.

Metastasen breken kankercellen af ​​van de hoofdtumor en komen in de bloedbaan of het lymfestelsel terecht en verspreiden de kankertumoren naar andere delen van het lichaam. Hersen-metastasen behoren tot de dodelijkste tumor-metastasen, met een mediane overlevingsperiode van minder dan een jaar, en de incidentie van hersen-metastasen stijgt volgens TAU. Het blokkeren van deze route zou volgens het onderzoek kunnen voorkomen dat deze metastasen zich ontwikkelen, aldus blijkt uit het onderzoek dat vorige week gepubliceerd in Cell Reports. 

Prof Neta Erez. Foto Univ.van Tel Aviv

Astrocyten behoren tot de meest voorkomende cellen in het hersenweefsel. Als astrocyt-cellen weefselschade waarnemen, zoals een beroerte, activeren ze een alarm en beginnen ze ontstekingsfactoren af ​​te scheiden die immuuncellen naar de hersenen trekken.

“We ontdekten dat deze melanoomcellen deze ontstekingsroutes die naar de hersenen leiden kunnen activeren en vervolgens deze route kunnen kapen,” zegt prof. Erez.

Toen de onderzoekers genetische manipulatie gebruikten om de receptoren in de melanoomcellen te neutraliseren, werd met succes het vermogen van tumor-cellen geblokkeerd en konden deze niet meer reageren op de astrocyte-signalering. Daardoor werd de ontwikkeling van hersen-metastasen aanzienlijk geremd.

“Onze bevindingen suggereren dat het blokkeren van deze signaalroute hersen-metastase kan voorkomen,” aldus prof. Erez.

Advertentie (4)