Video: Israel onthult technologie voor de tank van de toekomst

“Carmel” Elbit – kijk van buitenaf. Foto Ministerie van Defensie Israel

Elbit Systems Ltd., Rafael Advanced Defense Systems Ltd. en Israel Aerospace Industries Ltd. hebben zondag de technologieën onthuld die zij hebben ontwikkeld voor toekomstige gepantserde gevechtsvoertuigen (AFV’s) voor de IDF. Het voertuig, Carmel genaamd, zal worden bestuurd door slechts twee soldaten. Het voertuig beschikt over geavanceerde en dodelijke kunstmatige intelligentie en autonome stealth mogelijkheden, met de mogelijkheid om snel en veilig op het slagveld te manoeuvreren.

In de komende maanden zal het Israelische ministerie van Defensie bepalen welke van de drie technologieën, of een combinatie hiervan, zal worden gebruikt bij de ontwikkeling van de tank van de toekomst. De technologieën werden gedemonstreerd op oude M-113 AFV’s die door de IDF aan de defensie-industrie waren geleend. In de afgelopen weken heeft elk bedrijf zijn capaciteiten in de sector aangetoond in een trainingsfaciliteit in Noord-Israël.

Elbit versie. Foto ministerie van defensie, Israel.

Het model van Elbit zijn Iron Vision-helmen, die met camera’s en sensoren aan de buitenkant van de tank werken om de soldaten een 360 graden gezichtsveld te geven. Het is een variant op een vergelijkbare helm die het bedrijf heeft gemaakt voor de F-35 straaljager.

De technologie van Elbit Systems omvat autonome rijmogelijkheden met behulp van een algoritme dat het terrein onderzoekt, met vroege detectie en neutralisatie van bedreigingen, zoals bermbommen. De toekomstige AFV van Elbit Systems bevat ook een drone die opstijgt volgens de operationele behoeften van het team dat de AFV exploiteert, het werkgebied fotografeert en de informatie in realtime naar de AFV streamt, waar deze wordt gescreend op geavanceerde aanraakschermen . Het systeem bevat ook een robotredder die missies uitvoert die zijn geclassificeerd als hoog risico.

Versie Raphael. Foto ministerie van defensie, Israel.

Rafael’s AFV gebruikte een transparant cockpitontwerp dat de twee soldaten ook een 360 graden gezichtsveld gaf. Dankzij de augmented reality-systemen konden de bemanningsleden snel vijandige doelen, vriendelijke strijdkrachten en belangrijke locaties zien.

Gegevens die relevant zijn voor de schets van de activiteiten van het AFV-team worden gescreend op gigantische aanraakschermen die in de AFV zijn geïnstalleerd, zonder helm of speciale vision-apparatuur. Een reeks unieke sensoren met elektro-optische mogelijkheden geven het AFV-team een ​​beeld van de situatie buiten het voertuig. Het systeem bevat ook lanceerinrichtingen voor Spike-antitankraketten, een slimme trigger, een actief verdedigingssysteem van het type Trophy dat het voertuig beschermt tegen antitankraketten en meer.

Versie IAI. Foto ministerie van defensie, Israël

Het IAI model is gebaseerd op de bestaande onbemande, autonome drone-platforms. Het bevat een joystick vergelijkbaar met het Xbox-videogamesysteem dat kan worden gebruikt om het voertuig op het toekomstige slagveld te besturen. De autonome systemen die door IAI worden weergegeven, worden bestuurd door een gecentraliseerd geautomatiseerd vechtsysteem dat informatie filtert die niet relevant is voor de slagveld missie en het mogelijk maakt om zich te concentreren op kritieke bedreigingen en om urgente beslissingen te nemen.

Enkele van de technologische oplossingen die klaar zijn voor gebruik, zijn al geïntegreerd in de vloot van gepantserde voertuigen van de IDF, waaronder Merkava-tanks en de Namer en Eitan AFV’s. Volgens Rotem zal de helm die door Elbit-systemen wordt aangeboden voor het Carmel AFV-programma worden geïnstalleerd op de nieuwe versies van de Merkava Mark 4-tank.

De resultaten van het Carmel-programma zullen dienen als de technologische en technische infrastructuur van zowel de bemande als autonome defensie- en gevechtsinstrumenten van de toekomst,” zei het ministerie van Defensie. Uit het buitenland is door veel landen al interesse getoond in deze nieuwe systemen die in de toekomst een belangrijk export product zullen worden.