VIDEO: Israel’s nationale vogel is de Hoopoe

Hoogstwaarschijnlijk wist u het niet en had u er nog nooit van gehoord. Maar sinds 2008 is de hoopoe, in het Nederlands genaamd ‘hoppen’, officieel Israel’s nationale vogel. De vogel werd toen gekozen ter gelegenheid van Israel’s 60ste onafhankelijksdag, aldus de Jerusalem Post.

Nu hoef je helemaal geen getrainde vogelaar of natuurkundige te zijn om de Hoopoe te herkennen. Hij komt namelijk enorm veel voor in Israel, vergelijkbaar met de mus in Nederland.

Je herkent de hoopoe ook zo, omdat hij een speciale uitstraling heeft met zwarte en witte vleugels die duidelijk zichtbaar zijn tijdens de vlucht. Hun indrukwekkende gestreepte verenkroon spreidt zich af en toe uit wanneer de vogel alert is. Het heeft een lange scherpe snavel die de hoopoe gebruikt om in de grond te graven en te zoeken naar allerlei soorten insecten en andere ongewervelde dieren. Voor de hoopoe is dit heerlijk eten. Soms heeft het geluk en vindt het een klein reptiel en gebruikt het vervolgens zijn scherpe snavel als een zwaard om het te immobiliseren en in de lucht te gooien om het daarna in één stuk door te slikken. 

Tijdens het nestelen beschermt onze nationale vogel zijn nest op een unieke manier. Het scheidt een stinkende geur af van een speciale klier die zich in het nest verspreidt, waardoor de kuikens erg stinken en roofdieren zoals katten, slangen en andere roofvogels op afstand worden gehouden. Meestal werkt deze truc en blijven de kuikens het nest gezond en sterk achter. Het lijkt erop dat deze nesttruc heel goed werkt in heel Europa, Azië en Afrika omdat de hoopoe overal op die continenten voorkomt. In tegenstelling tot Amerika waar deze vogel niet voorkomt.

De hop is al millennia lang bekend in Eretz Israël. Het wordt in de Bijbel genoemd en vanwege zijn stinkende geur was het niet koosjer voor religieuze Joden om te eten. Evenzo zijn andere vogels zoals de Reiger en de gier ook van het Joodse menu. 

De hoopoe is al millennia lang bekend in Israël. Het wordt in de Bijbel genoemd en vanwege zijn stinkende geur is het niet koosjer voor religieuze Joden om te eten. Evenzo zult u andere vogels zoals de Reiger en de gier ook niet op het Joodse menu vinden.
 
Dus denk de volgende keer dat je dit jonge Israëlische icoon ziet aan zijn geweldige overlevingstrucs en geniet van zijn schoonheid.