Technion-team krijgt prijs voor water-van-warmte-technologie

Onderzoekers van het Technion Institute of Technology en hun partners in Afrika hebben een prijs ontvangen voor de ontwikkeling van een technologie die water uit warmte creëert, waardoor derde wereldlanden schoon water kunnen krijgen, aldus meldt de Times of Israel.

De wetenschappers hebben een goedkoop systeem ontwikkeld dat wordt aangedreven door hernieuwbare energie om water aan vocht uit de lucht te onttrekken. De technologie verschilt van andere technieken die water uit lucht genereren, doordat het warmte omzet in mechanische energie in de vorm van een akoestische golf. Deze golf fungeert als een “virtuele zuiger” die in staat is een koelactie uit te voeren. De technologie vereist geen elektriciteit, omdat het alleen lokale warmte gebruikt.

De Phase Exchange Thermoacoustics (PXT) technologie ontwikkeld door de onderzoekers van Technion is dus een “kandidaat voor goedkope, kleinschalige conversie” apparaten voor plattelands- en ontwikkelingsgebieden”, zegt het Technion.

“Door nanotechnologieën te combineren die zijn ontwikkeld aan de Universiteit van West-Kaap, waarmee vocht efficiënt kan worden vastgelegd, en de PXT-technologie van Technion, zijn we van plan een robuust en goedkoop systeem te ontwikkelen voor het oogsten van luchtvochtigheid, aangedreven door hernieuwbare energie. Uiteindelijk zal het systeem worden getest in Ethiopië.”

De prijs van de Mauerberger Foundation is bedoeld om de academische banden en de uitwisseling van ideeën tussen onderzoekers in Israël en Afrika te versterken om “nieuwe technologieën te benutten ten behoeve van de mensheid”.