Al ruim 60.000 namen geadopteerd voor het Namenmonument

Particulieren, bedrijven en gemeenten hebben al ruim 60.000 namen geadopteerd van het Holocaust Namenmonument, dat moet verrijzen aan de Amsterdamsche Weesperstraat, aldus Jacques Grishaver voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité tegenover Het Parool .

“Vooral na de uitspraak van de rechter dat het monument mag worden gebouwd, was er een hausse aan aanmeldingen”, aldus Grishaver. De bestuursrechter in Amsterdam bepaalde begin juli dat het monument op de beoogde plek mag worden gebouwd, ondanks bezwaren van omwonenden. Die denken nog na over een eventuele beroepsprocedure bij de Raad van State.

Het nationale monument – ontworpen door de wereldberoemde architect Daniel Libeskind – zal worden gevormd door vier Hebreeuwse letters (זכור) die samen “in herinnering aan” betekenen. Voor de bouw worden 102.000 stenen gebruikt die staan voor alle uit Nederland gedeporteerde Joden, Sinti en Roma. Elke steen krijgt een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden, of ze nou geadopteerd zijn of niet. “Elke naam is voor ons belangrijk en zal worden vermeld,” zegt Grishaver.

Voor slechts € 50 kunt u een naam adopteren, de opbrengt wordt gebruikt om het Namenmonument te financieren. Een naam adopteren kan via deze link.

Advertentie (4)