Eerste Druzische vrouw in de Knesset: “Ik vertegenwoordig alle Israelische Arabieren” (VIDEO)

Gadeer Kamal-Mreeh . Screenshot YouTube

Gadeer Kamal-Mreeh (35) die namens Blue & White in de Knesset zit, het Israelische parlement, is de eerste Druzenvrouw die ooit in het Israëlische parlement werd gekozen.

Kamal-Mreeh is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze behaalde een bachelordiploma in de Sociale Wetenschappen en Medische Beeldvorming aan de Bar Ilan University in 2007 en begon haar professionele leven als echografie-technicus. Later behaalde ze een master in Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Haifa. Vervolgens startte ze een carrière in de journalistiek en werd de eerste niet-joodse vrouw in Israël die regelmatig het belangrijkste tv journaal in het Hebreeuws presenteerde.

Ze zei dat ze aanvankelijk aarzelde om een ​​openbaar ambt na te streven als een Druzenvrouw die in Daliyat al-Karmel woont, een traditionele Druzen gemeenschap.

“Het was moeilijk om een beslissing te nemen, omdat ik in een conservatieve en patriarchale samenleving leef. Een Druzenvrouw die de politiek ingaat, is geen vanzelfsprekendheid”, zei ze. “Ik maakte me zorgen dat mijn samenleving me niet zou accepteren als parlementslid, maar uiteindelijk besloot ik het te doen en ik was blij te zien dat zelfs de religieuze mensen op mij stemden.”

Ongeveer 19.000 Druzen stemden in april voor de Blue and White-partij, meer dan een kwart van de leden in de gemeenschap die hun stem uitbrachten. Kamal-Mreeh zei dat nadat ze op plek 25 op de lijst van haar partij kwam te staan gefeliciteerd werd door de spirituele leider van de Druzen, Sheikh Muafak Tarif.

Kamal-Mreeh vind het jammer dat slechts 49 procent van de Arabische kiezers bij de laatste verkiezingen een stem uitbracht. “Het is een schande voor de Arabische partijen en geeft aan dat Arabische burgers niet tevreden zijn met hen. Arabische burgers met wie wij samenkomen, willen gelijke rechten en antwoorden ontvangen voor de zaken die hen aangaan. Ze willen op alle plaatsen in de samenleving worden geïntegreerd en bij overheidsinstellingen worden betrokken. Ze hopen ook dat industriële zones worden gebouwd in hun gemeenschappen”, zei ze.

“Op dit moment houden Arabische burgers zich niet primair bezig met wat er gebeurt op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Ze willen hun rechten verkrijgen, maar Ayman Odeh, zijn partners in de Arabische “Joint List” en de andere Arabische partijen, begrijpen dat niet. In tegenstelling tot wat de Arabische burgers willen, plaatsen ze wat er in het conflict gebeurt centraal in hun agenda en blijven daardoor kansen missen om verandering te beïnvloeden.”

De partijen die deel uitmaken van de Joint List hebben vaak geëist dat de staat meer financiële middelen verstrekt aan Arabische gemeenschappen, de misdaad in Arabische steden aanpakt en het proces versnelt om bouwplannen daar goed te keuren. Maar ze hebben ook vaak commentaar geleverd op en zich uitgesproken over kwesties in verband met het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Hoewel de Knesset-leden van Blue and White afkomstig zijn uit een breed spectrum van de Israëlische samenleving, waaronder de Ashkenazi, Mizrahi, ultra-orthodoxe, Russisch-sprekende, Ethiopische en Druzen-gemeenschappen, zijn geen van de parlementariërs Arabische christenen of moslims – die samen ongeveer 20% van de totale bevolking van Israël vormen.

Op de vraag waarom Blue & White geen moslims of christenen op de verkiezingslijst heeft staan, maar wel vertegenwoordigers van vele andere segmenten uit de Israëlische samenleving, antwoord Kamal-Mreeh dat ze namens de hele Arabische gemeenschap in de Knesset dient.

“Ik zie mijzelf als een vertegenwoordiger van de hele Arabische sector. Mijn lidmaatschap van de Druzen-gemeenschap betekent niet dat ik alleen de Druzen vertegenwoordig. Meer nog, ik kom hier om alle zwakkeren en alle burgers van Israël te vertegenwoordigen. Ik ben hier voor iedereen”, aldus het Israelisch parlementslid.