Netanyahu: “Drie componenten van nationale veiligheid voor het waarborgen van de toekomst van Israël”

Kabinet bij monument voor hen die in de Jordaan vallei zijn gevallen. Foto: Haim Zach / GPO

Bij de stemming over het legaliseren van illegale nederzetting Mevo’ot Yeriho hield premier Netanyahu een toespraak, die wij integraal (vertaald) hier weergeven.

“We hebben onlangs drie componenten van nationale veiligheid gepresenteerd die belangrijk zijn om de toekomst van Israël te waarborgen. Ten eerste een defensieve alliantie met de VS. “

“In het weekend sprak ik met mijn vriend president Trump. We kwamen overeen om een ​​historische defensieve alliantie tussen de VS en Israël te bevorderen tijdens onze komende bijeenkomst tijdens de Algemene Vergadering van de VN.”

“Dit is historisch omdat het een krachtige component van afschrikking tegen onze vijanden toevoegt, naast het behoud van het vermogen om te handelen en de vrijheid van handelen van onze strijdkrachten. Hier zullen we altijd op staan ​​en het zal altijd in deze defensieve overeenkomst zijn, net zoals het in de andere defensieve overeenkomsten staat. Dit is een hoofdcomponent voor komende generaties om onze toekomst te verzekeren.”

“Het tweede onderdeel is Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en de noordelijke Dode Zee. Ik heb dit een paar dagen geleden aangekondigd. We zullen deze soevereiniteit onmiddellijk toepassen bij de vorming van de volgende regering, in de volgende Knesset.”

“Ik ben er trots op deze speciale kabinetsbijeenkomst in de Jordaanvallei te houden. Dit is niet alleen de oostelijke poort van de staat Israël; het is een verdedigingsmuur uit het oosten omdat de Jordaanvallei, samen met de gebieden die het beheersen, die deel zullen uitmaken van de staat Israël, ervoor zorgen dat de IDF hier voor altijd zal zijn. In plaats van een staat die slechts enkele kilometers breed is, zal dit een staat zijn met strategische diepte en strategische hoogte. “

“Vandaag zal het kabinet besluiten om het proces van het vestigen van de gemeenschap van Mevo’ot Yeriho in de Jordaanvallei te starten. De definitieve goedkeuring zal natuurlijk worden gegeven na de vorming van de volgende regering. Vandaag heb ik een werkend team aangesteld onder leiding van de directeur-generaal van mijn ministerie, Ronen Peretz, om een ​​schets te formuleren voor het toepassen van de soevereiniteit op de Jordaanvallei en de noordelijke Dode Zee.”

“De derde component is het toepassen van de Israëlische soevereiniteit over alle gemeenschappen in Judea en Samaria, zowel die in blokken, inclusief het gebied van de blokken, en ook die buiten de blokken, evenals extra gebieden die van vitaal belang zijn voor onze veiligheid en voor het waarborgen van ons erfgoed. Deze dingen zullen naar voren komen in “het plan van de eeuw”; het zal heel snel komen na de verkiezingen.”

“Ik heb ook een persoonlijke link mey deze plek hier; we hebben allemaal een historische link. Het fort Sartaba, dat direct naast ons werd gebouwd, werd gebouwd door koning Alexander Yannai. Het was de plaats waar ze de bakens van de Golanhoogte naar Jeruzalem en terug brachten.”

“Honderd jaar geleden was mijn leraar Zeev Jabotinsky hier. Hij was commandant en officier in het Joodse Legioen dat hier in de Jordaanvallei opereerde. Velen van ons vochten hier na 1967 en herinneren zich de hinderlagen en de activiteit aan beide zijden van de Jordaan. De beste van onze vrienden en vechters zijn hier gevallen – ze zijn hier; hun namen zijn gegraveerd op het monument dat we straks zullen bezoeken.”

“Vandaag zijn we getuige van de buitengewone groei van de gemeenschappen, de geavanceerde landbouw en de belangrijke industrie. Het is belangrijk dat we de toekomst van de Jordaanvallei verzekeren als onderdeel van de staat Israël.”

“Daarom zal ik, naast het toepassen van onze soevereiniteit, een uitgebreid plan indienen om infrastructuren in de Jordaanvallei, de gemeenschappen en het transport te ontwikkelen, waarvan ik denk dat dit tot ongekende bloei zal leiden. Dit is wat we vandaag zullen indienen om de toekomst van de staat Israël en de toekomst van de Jordaanvallei te verzekeren. ”