Jeruzalem centrum voor trekvogels bestaat 25 jaar

Screenshot YouTube

Een hoek van het stedelijk park gelegen tussen de Knesset en het Israëlische Hooggerechtshof lijkt een onwaarschijnlijke plek om vogels te kijken, maar dit is de locatie voor het Nili en David Jerusalem Bird Observatory (JBO), dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan ​​viert.

“In het voorjaar hebben we een groot evenement ter gelegenheid van het einde van het jubileumjaar en de publicatie van een boek door onze medewerkers over de afgelopen 25 jaar en de 300 soorten vogels die zijn gezien in de regio Jeruzalem,” zegt JBO- directeur Alen Kacal.

De Jerusalem Bird Observatory (JBO) is een project van de Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI).

De JBO is op een bepaald moment soms de thuisbasis van tussen de 20 en 40 vogelsoorten, waaronder de Palestijnse sunbirds, de spectaculaire bulbuls en de nationale vogel van Israël, de hop .

Trekvogels en overwinterende vogels, zoals , nachtegalen, Europese roodborstjes, haviken en vele andere soorten maken de JBO ook hun tijdelijke thuis wanneer ze van Europa naar warmere oorden vliegen en andersom.

Het ornithologische verkeer maakt het “JBO’s Ariel Weisman Ringing Center” de perfecte plek om vogels te voorzien van een ring, waardoor vogelcentra wereldwijd de vogels kunnen volgen en een beeld van hun aantal en bewegingen kunnen krijgen.

“We tellen elk jaar ongeveer 10.000 vogels”, zegt Kacal. “Dat is slechts een klein deel van de vogels die het gebied passeren – een goed aantal, omdat we slechts anderhalve hectare groot zijn.” Vogels ringen gebeurt door het bevestigen van een kleine tag aan de poot of vleugel van een wilde vogel. om identificatie te vergemakkelijken en beweging, migratie en ontwikkeling te volgen.

Kacal, die al 18 jaar in het centrum werkt, zegt dat sommige van de wereldwijde trends in het vogelleven worden bevestigd door lokale bevindingen.

“Een van de gerapporteerde trends in de VS is het verlies van 2-3 miljoen vogels per jaar,” zei ze. “Dat zien we hier ook. Toen ik hier begon, hadden we bijvoorbeeld een paar broedende tortelduiven – een vogel die ooit heel talrijk was in het land Israël en wordt genoemd in het Lied van Liederen – maar op dit moment is er slechts één te zien bij de JBO. Dat is uiterst zeldzaam en ze nemen dan ook wereldwijd af. We denken dat er in de toekomst geen tortelduiven meer zullen zijn. ”

De soort wordt hard getroffen door jacht en aantasting van habitats, zei Kacal. “Tortelduiven lijden erg en we hebben geprobeerd het illegaal te maken in Israël om op hen te jagen.”

“We hebben een geleidelijke afname gezien van veel andere soorten die hier doorkomen. Trekvogels zitten ook in de problemen, voegde ze er aan toe.”
Maar terwijl sommige soorten het moeilijk hebben, bloeien anderen. “Sommige van onze lokale vogels doen het goed”, zegt Kacal. “Uilen bijvoorbeeld, met lange oren, nestelen overal in Jeruzalem en we hebben de laatste tijd een behoorlijke toename gezien. Andere lokale tuinvogels doen het ook goed. Het zijn de migrerende vogels die meer lijken te lijden. ‘

Vogels kijken is niet de enige activiteit die in het centrum wordt aangeboden. Een aantal planten en kleine dieren zoals slangen, schildpadden, stekelvarkens, egels en vleermuizen hebben ook een thuis in het centrum.

Bezoekers kunnen het hele jaar door deelnemen aan een scala aan programma’s, waaronder nachtwandelingen, natuurfilms, groepsreizen, natuurambachten en workshops over fotografie, tekenen en vogels kijken.

“We doen hier ook boomplantingen ter ere of ter nagedachtenis van geliefden, of om koolstofcompensaties te doen ten behoeve van het milieu,” zegt Kacal. Een CO2-compensatie is volgens Lexico een actie die bedoeld is om de uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer als gevolg van industriële of andere menselijke activiteit te compenseren.