“Ik weet waar Eli Cohen is begraven”zegt vermeende zoon van Syrische ex dictator

Eli Cohen. Screenshot Twitter

Een Nieuw Zeelander die zegt de zoon te zijn van de Syrische dictator Amin al-Hafiz, die in 1965 over Syrie heerste toen de Israelische spion Eli Cohen in Damascus werd opgehangen, zegt dat hij weet waar Cohen is begraven, volgens een bericht van de Newshub-nieuwsdienst op zondag in Nieuw-Zeeland.

“Ik ben de zoon van de enige persoon op de wereld die weet waar Elie Cohen is begraven”, zegt Khalid al-Hafidh, een Syrische migrant die in Auckland woont.

Volgens Al-Hafidh heeft de Nieuw-Zeelandse Veiligheidsinlichtingendienst (NZSIS) twee jaar geleden contact met hem opgenomen omdat zij geloofden dat hij inderdaad aanwijzingen heeft waar de geheime locatie is waar Eli Cohen is begraven, en dat hij die blijkbaar van zijn vader blijkbaar had gekregen.

Al-Hafidh beweert dat hij in onderhandeling was met de Mossad om de locatie te onthullen, maar dat hij daar 1 miljoen dollar voor wilde hebben die de inlichtingendienst weigerde te betalen.

“Ik werkte samen met de geheime dienst van Nieuw-Zeeland, om in samenwerking met de Mossad, het stoffelijk overschot van de Israëlische spion Eli Cohen te vinden,” zei hij in het interview.

Al-Hafidh. Screenshot video

De Nadia Cohen, weduwe van Eli Cohen, zei dat ze na het rapport rechtstreeks een beroep had gedaan op Mossad baas Yossi Cohen en vroeg waarom de deal niet door was gegaan.

“Ik wilde weten of Eli de prijs niet waard was? Waren ze niet geïnteresseerd? Ik wil dat Yossi Cohen duidelijk maakt wat er is gebeurd,” zei de 84-jarige Nadia.

In het interview met Newshub zegt Al-Hafidh nu dat hij bereid is om de informatie te onthullen zonder de eerder gevraagde financiële beloning, zodat de familieleden van Eli Cohen eindelijk hun vrede kunnen hebben.

Uit eerdere communicatie tussen de vermeende zoon en de Nieuw Zeelandse inlichtingendienst blijkt dat Al-Hafidh onvermurwbaar was en het gevraagde bedrag wilde ontvangen. Tekstberichten die zijn verzonden door een Nieuw Zeelandse geheime agent genaamd “Karl”, lijken te laten zien dat hij bemiddelt bij een deal.

De sms-berichten tussen Khalid en de geheime dienst van Nieuw Zeeland

“Ik heb uw antwoord doorgegeven aan onze partners en wacht op een antwoord”, zei de agent. Volgens het rapport waren Mossad-agenten onderweg naar Auckland, aldus de tekst: “Wacht tot onze partners arriveren voordat we een beslissing nemen.”

Hij zegt dat de geheime agenten wilden dat hij met de oude vrienden van zijn vader zou gaan praten om meer inzicht te krijgen.

Al-Hafidh wil een miljoen dollar voor zijn diensten, aldus de sms: “1M voor het minimum voor kickstart. Bedankt”. De agent antwoordde: “Zal het doen, bedankt K”.

Al-Hafidh stuurde vervolgens zijn bankgegevens, maar de deal ging niet door. “Het was allemaal met goede bedoelingen bedoelt,” zei AL-Hafidh, “maar de deal ging fout, echt fout”.

In verwarring gebracht, bracht hij de zaak naar de inspecteur-generaal van Inlichtingen en Veiligheid, de ambtenaar die verantwoordelijk is voor het toezicht op de twee belangrijkste inlichtingendiensten van Nieuw-Zeeland, en vertelde hem dat hij het 53-jarige mysterie had kunnen oplossen.

“We werken verschillende internationale inlichtingendiensten”, zei de Nieuw Zeelandse geheime dienst in reactie daarop.

“Deze samenwerking biedt aanzienlijke voordelen voor de nationale veiligheid van Nieuw-Zeeland, wij helpen hen , de Mossad, en zij helpen ons”, voegde de dienst eraan toe.

Ze zeiden verder dat het gebruik van de term “partner” algemeen is en wordt toegepast op al die instanties waarmee we contact hebben. Het zegt dat dit “geen speciale relatie of goedkeuring impliceert”.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en de Israëlische ambassadeur, Itzhak Gerberg, wilden geen commentaar geven op het rapport.