Netanyahu gaat akkoord met leiderschap verkiezing van de Likud

Gideon Sa’ar. Screenshot Twitter

Te midden van groeiende oppositie binnen de Likud partij tegen zijn leiderschap, is premier Netanyahu akkoord gegaan met vervroegde verkiezingen voor het leiderschap van de Likud partij.

Volgens Israelische media zullen deze verkiezingen niet binnen een termijn van drie weken plaatsvinden zoals Gideon Sa’ar had gevraagd, maar binnen een termijn van zes weken.

Na een gesprek met Haim Katz, die het centrale comité van de Likud voorzit, stemde Netanyahu in met het verzoek van een aantal partij activisten onder leiding van Gideon Sa’ar.

Volgens de tv zender Channel 12, zei Netanyahu dat “hij het niet uitsluit dat er mogelijk voor 11 december verkiezingen om het Likud leiderschap worden gehouden”, echter veel analisten zijn het erover eens dat dit zeer waarschijnlijk niet gaat gebeuren.

Netanyahu probeert uit alle macht zijn positie te behouden, en weet dat wanneer hij de strijd om het leiderschap van de Likud mocht verliezen een nieuwe leider wel acceptabel is voor Blue & White leider Benny Gantz en er een eenheidsregering gevormd kan worden, waardoor een derde verkiezingsrond zou worden voorkomen.

Netanyahu probeerde zondag vrolijk te klinken terwijl hij samen met minister van defensie Bennett over de Golan toerde, maar het viel velen op dat het wel heel erg doorzichtig was.

In een, niet helemaal geslaagde poging, waarschuwde hij Iran opnieuw Israel niet te testen, en zei daarbij ” ik doe alles wat nodig is om ervoor te zorgen dat het werk van de regering en het kabinet op alle manieren wordt gedaan die nodig zijn om de veiligheid van de Israëlische burgers te waarborgen”.

Hij voegde daaraan toe dat: ” ik voer mijn taken op de best mogelijke manier uit, met opperste toewijding aan de veiligheid van Israël”. Ook vond hij dat zijn oordelen “inhoudelijk zijn en mijn beslissingen zeer goed zijn geweest voor Israel”.

Dit soort uitspraken van Netanyahu doet hij echter te vaak en te veel en zijn voor een groeiende groep Israelis niet meer geloofwaardig.

Premier Netanyahu. Screenshot TV

Toen een verslaggever hem op de Golan vroeg of hij immuniteit zoekt, antwoordde Netanyahu dat “je nu wel een heel gecompliceerde vraag stelt”, klopte de journalist op zijn schouder en liep snel weg.

Zondag kwam ook de ruzie tussen Gideon Sa’ar en Likud Knesset lid en oud burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat, aan het licht.

Barkat die zeer waarschijnlijk zich ook verkiesbaar gaat stellen als mogelijk nieuwe Likud leider, had eerder op zondag gezegd dat het verzoek van Sa’ar voor het houden van verkiezingen binnen de Likud “een poging was om premier Netanyahu te verdrijven en af te zetten als leider van de Likud met volledige minachting voor wat de meerderheid van de Likud-leden willen”.

Sa’ar reageerde daarop door Barkat eraan te herinneren dat hij ooit lid was van de centristische Kadima partij (inmiddels ter ziele).

“Terwijl ik vocht voor de Likud die op dat moment, in 2006, nog slechts 12 zetels in de Knesset had, dronk jij, Barkat, champagne op het hoofdkantoor van Kadima om je overwinning te vieren”., eraan toevoegend “je kan geen leiderschap kopen ddor Likud leden geld te betalen om op je stemmen”, daarmee verwijzend naar het feit dat Barkat multi miljonair is”.

Ondertussen houden een behoorlijk aantal vooraanstaande Likud leden, waaronder Knesset voorzitter Yuli Edelstein en minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan, nog steeds hun lippen op elkaar en hebben geen reactie gegeven op de door de aanklachten tegen Netanyahu ontstane situatie.

Geruchten in Israel maken melding van de mogelijkheid dat beiden zich mogelijk ook kandidaat willen stellen voor het leiderschap van de Likud.

Advertentie (4)