Jordaanse koning Abdullah II: “De relatie tussen Jordanië en Israël bevindt zich op een dieptepunt”

Koning Abdullah II. Screenshot YouTube

De Jordaanse koning Abdullah II zegt dat de betrekkingen tussen Jordanië en Israël zich op een dieptepunt bevindt. Dat heeft de hasjemitische dictator donderdag gezegd tijdens een evenement in de stad New York, georganiseerd door het “Washington Institute for Near East Policy”, een Amerikaanse denktank.

“Een deel ervan wordt veroorzaakt door de Israëlische binnenlandse problemen,” zei Abdullah, in een duidelijke verwijzing naar de politieke patstelling in Jeruzalem die in minder dan een jaar tot een mogelijke derde verkiezing zou kunnen leiden.

“We hopen dat Israël spoedig over zijn toekomst zal beslissen – of het nu in de komende weken of drie maanden is,” zei Abdullah in een bewerkte video van zijn opmerkingen die vrijdagavond op de YouTube-pagina van het Royal Hashemite Court werd geplaatst.

In zijn toespraak zei Abdullah verder: “De problemen die we met Israël hebben zijn bilateraal. Ik hoop dat, wat er ook in de komende twee of drie maanden in Israël gebeurt, we weer met elkaar kunnen praten over eenvoudige kwesties waar we de afgelopen twee jaar niet over hebben kunnen praten.”

De koning maakte in de video niet duidelijk over welke bilaterale problemen Jordanië en Israel niet hebben kunnen spreken. De bilaterale banden tussen beide landen omvatten handel, water, landbouw, toerisme, aardgas, contraterrorisme en vele andere kwesties.

Jordanië en Egypte zijn de enige twee Arabische staten die formele vredesverdragen en diplomatieke betrekkingen met Israël hebben.