Nieuwe Israëlische postzegels tonen de eerste Thora-rol in de ruimte

Israëlische postzegels met Joods-Amerikaanse astronaut Jeffrey Hoffman, die een Torah-rol meenam naar de ruimte. (Space Torah Project)

Een nieuwe collectie Israëlische postzegels toont de eerste Thorarol die de ruimte inging. Op de herdenkingszegels staat ook Jeffrey Hoffman, de astronaut die de Thora voor het eerst in 1985 de ruimte in bracht, meldt Space.com maandag. Hij was de eerste Joods-Amerikaanse man die de ruimte inging.

De Israëlische posterijen hebben slechts 200 vellen van de postzegels geproduceerd. De postzegelvellen worden online verkocht vanaf 100 tot 360 dollar. De opbrengst gaat naar de productie van een film over Jeffrey Hoffman.

NASA-astronaut Jeffrey Hoffman vloog en las vanuit de Torah aan boord van het vliegdek van Space Shuttle Columbia tijdens de STS-75-missie, zijn vijfde ruimtevlucht, in 1996. (Image credit: Space Torah Project / NASA)

‘Het verbaast me een beetje, om eerlijk te zijn. Ik heb nog nooit op een postzegel gestaan,’ vertelde Hoffman, die nu professor is in de luchtvaart en astronautica aan het Massachusetts Institute of Technology, aan Space.com.

Hoffman nam een ​​aantal rituele items mee op zijn missie in 1985, waaronder een mezoeza met een klittenbandstrook die hij aan zijn stapelbed zou bevestigen en een gebedssjaal met gewichten om te voorkomen dat deze door gebrek aan zwaartekracht zou weg zweven.

Hij bracht ook een menora om Chanoeka te vieren met zich mee, hoewel hij wist dat hij die nooit aan boord van het ruimtevaartuig kon aansteken.