Journalisten uit Saoedi-Arabië, Koeweit en Irak reizen door Israël

Enigzins geblurde foto van een eerder bezoek uit Arabische landen aan Israël. Foto: Ministerie van Strategic Affairs.

Israël’s ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde vorige week voor een delegatie van Arabische journalisten – ook uit landen waarmee Israël geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt – een reis als poging de haat tegen Israël in het Midden-Oosten te verminderen.

‘Mijn doel is om mensen hierheen te brengen om het echte Israël te leren kennen, om het uit de eerste hand te zien, en niet via televisie of sociale media, en om te zien hoe Israël ten onrechte wordt belasterd,’ zei Hassan Kaabia, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Arabisch media. Zij hebben de reis georganiseerd en de groep begeleid. Dit is de tweede keer in vier maanden dat een delegatie uit Arabische landen door Israël reisde.

De delegatie, die vijf dagen door het land trok, bestond uit leidende journalisten uit Saoedi-Arabië, Koeweit, Irak en Egypte, en twee muzikanten uit Irak. Israël heeft geen banden met Saoedi-Arabië, Koeweit of Irak. Kaabia zei dat hij niet wist of de regeringen van die landen op de hoogte waren van de bezoeken.

‘Ik heb te maken met mensen, niet met regeringen,’ zei hij. Hij voegde daaraan toe dat hij sommige leden van de delegatie kent via sociale media. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft actieve Arabische Facebook en Twitter pagina’s.

In tegenstelling tot de delegatie van zes personen uit Arabische landen, die in juli door Israël reisde, waar één lid – de Saoedische blogger Mahmoud Saud – bereid was om te worden geïdentificeerd en openbaar te gaan, zou geen van de leden van de huidige delegatie zichzelf hebben willen identificeren. Saud werd door Palestijnen vervloekt, opgejaagd en bespuugd toen hij tijdens zijn bezoek in Jeruzalem de islamitische heiligdommen op de Tempelberg bezocht. Hij post regelmatig pro-Netanyahu artikelen op sociale media.

De Saoedische journalist in de meest recente delegatie, waarvan Kaabia zei dat hij zeer bekend was in zijn thuisland, zei in verwijzing naar de Palestijnen in een interview met Jacky Hugi van de legerradio dat hij niet begreep waarom er problemen met Israël moesten zijn vanwege een ‘kleine minderheid’ die in 1947 de mogelijkheid had geweigerd om een staat te stichten omdat ze bezig waren te vragen waarom joden een onafhankelijke staat zouden moeten hebben.

Geconfronteerd met een zee van haat tegen Israël in de Arabische wereld, zei Kaabia dat deze delegaties – hoewel klein – een grote impact kunnen hebben. Hij zei dat de leden van de huidige delegatie goed bekend zijn in hun land – met een YouTube-release van songs van een van de Iraakse muzikanten met 24 miljoen views – en dat ze allemaal over hun bezoek zullen schrijven en erover zullen praten met hun familie en vrienden.

De delegatie vergaderde twee uur met minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, evenals andere ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en leden van de Knesset uit het hele politieke spectrum. Ze bezochten ook door Jeruzalem, Tel Aviv en andere delen van het land.

Over de reden waarom ze niet bereid waren om publiek te gaan, zei Kaabia dat hun antwoord was dat de Arabische straat nog niet klaar is voor open banden met Israël: “Dus laten we het langzaam doen.”

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo plaatste maandag een link naar een verhaal van de New York Times op de conferentie en schreef: “Het is tijd voor Arabische landen om boycots te verlaten en #Israël erbij te betrekken.” Pompeo voegde eraan toe dat “Arabische denkers die hun leven riskeren moedig pleiten voor een regionale visie op vrede en coëxistentie en zouden geen vergelding mogen ondergaan. We hebben een dialoog nodig.”