Universiteit van Tel Aviv ontdekt overlap tussen, aan autisme-gerelateerde mutaties en Alzheimer

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Er is een significante overlap tussen de genen van Alzheimer die mutaties ondergaan en genen die invloed hebben op autisme en andere intellectuele handicaps, dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv ontdekt.

Wetenschappers geloven dat autisme het gevolg is van mutaties die willekeurig voorkomen in de eitjes van een vrouw of het sperma van de man, of tijdens de zwangerschap. Een dominant gen, waarvan bekend is dat mutaties tijdens de zwangerschap leiden tot autisme-gerelateerde intellectuele handicaps, is het activiteitsafhankelijk neuroprotectief eiwit (ADNP).

Het team van de Universiteit van Tel Aviv, onder leiding van prof. Illana Gozes van de van de Faculteit Geneeskunde, heeft nu ontdekt dat ADNP-mutaties op oudere leeftijd blijven voorkomen, en zich ophopen in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie, en treft alleen al in Amerika ongeveer 5,8 miljoen mensen. De overgrote meerderheid daarvan is 65 jaar en ouder. Het aantal mensen met Alzheimer in Amerika zal naar verwachting in 2050 meer dan 14 miljoen bedragen, volgens de Amerikaanse Alzheimer’s Association.

“We ontdekten duizenden mutaties in ouder wordende menselijke hersenen, vooral in de individuele hersenen van Alzheimer”, zei Gozes, de eerste voorzitter van de Lily and Avraham Gildor stoel voor het onderzoek naar groeifactoren.

“Wij waren verrast om een ​​significante overlap te vinden in de genen van Alzheimer die mutaties ondergaan met genen die invloed hebben op autisme, intellectuele handicaps en mechanismen die verband houden met de gezondheid van het cel skelet / transportsysteem.

“Belangrijk is dat het cel skelet / transportsysteem het eiwit Tau bevat, een van de belangrijkste eiwitten die zijn aangetast bij de ziekte van Alzheimer, die de toxische neurofibrillaire klitten vormen.”

Het ADNP-eiwit werd voor het eerst ontdekt in 1999 in het laboratorium van Gozes. Postmortem-onderzoeken hebben vervolgens aangegeven dat het mutaties ondergaat in het verouderende brein van de patiënten van Alzheimer.

“Hersenveranderingen geassocieerd met de ziekte van Alzheimer kunnen 20 of meer jaar beginnen voordat er symptomen verschijnen,” zei Gozes. “Naarmate de neuronale schade toeneemt, kunnen de hersenen de veranderingen niet meer compenseren en vertonen individuen cognitieve achteruitgang. Momenteel wordt de diagnose van Alzheimer gesteld wanneer de hersenschade van individuele patiënten al wijdverspreid is, zodat de huidige medicijnen hooguit symptomatische verlichting kunnen bieden. Maar ze bieden geen genezing.”

Op basis van hun bevindingen die onlangs zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry, stellen de onderzoekers nu voor wat zij beschrijven als een “paradigma-veranderend concept in de perceptie” van de ziekte van Alzheimer, waarin niet-geërfde genetische veranderingen, die worden doorgegeven tijdens celdeling, neurologische aandoeningen bevorderen.

Door een techniek genaamd RNA-sequencing en verdere bioinformatica-analyse, zegt het team dat ze duizenden mutaties hebben geïdentificeerd in de hersenen van de verouderende Alzheimer patiënt. Met behulp van geavanceerde celkweken en levende celbeeldvorming technologieën, konden ze beschermende moleculen identificeren die in de toekomst als potentiële kandidaat voor geneesmiddelen zouden kunnen dienen.

“We ontdekten in celculturen dat het ADNP-afgeleide fragment – het kandidaat-geneesmiddel NAP – de gemuteerde ADNP-toxiciteit remde en de gezonde functie van Tau, een belangrijk herseneiwit dat betrokken is bij de ziekte van Alzheimer, en andere hersenziekten versterkte”, aldus Gozes. “We hopen dat nieuwe diagnostiek en behandelingswijzen zullen worden ontwikkeld op basis van onze ontdekkingen.”

Advertentie (4)