Peiling: Meerderheid van Israelis wil Benny Gantz als premier: Lieberman stelt ultimatum

Gnatz(R) met Lapid. Screenshot Twitter

Een nieuwe peiling uitgevoerd van de Peace Index-enquête, uitgevoerd voor het Channel 12 “Meet the Press” op zaterdagavond wijst uit dat 54 procent van de 600 respondenten wil dat Gantz slaagt in de resterende 10 dagen die hij nog heeft om een regering in elkaar te zetten, in tegenstelling tot 30,2% die willen dat hij faalt en 15 % die onbeslist waren.

Wel blijkt uit de peiling dat de meningen van Israëlis over wat voor regeringssamenstelling er zou moeten komen, enorm verschilden: 29,1% zei dat ze de voorkeur gaven aan een coalitie van Blue & White met Likud en de ultra-orthodoxe partijen en 19% zei dat ze een centrumlinkse minderheidsregering wilden met de rechtse Yisrael Beytenu partij van Lieberman en met steun van de Joint Arab List-alliantie.

De peiling stelde ook twee opties voor een Blue & White coalitie met Likud, maar zonder de ultraorthodoxe partijen, waarvan 20,3% zei dat ze een dergelijke coalitie wilden om Netanyahu uit te sluiten en 17,9% zei dat hij moest blijven.

Tot slot werd gevraagd of, in het geval van een derde verkiezings ronde, ze op dezelfde partij zouden stemmen als in september, 67,9% bevestigend antwoordde, 6,6% zei dat ze een stem zouden uitbrengen voor een andere partij in hetzelfde blok, en 2.4 % zei dat ze van blok zouden wisselen.

Maar 12,2% zei dat ze niet zouden stemmen in een derde verkiezings ronde en 11,1% wist het nog niet.

De peiling kwam toen Yisrael Beytenu voorzitter Avigdor Lieberman zaterdagavond in een dramatische aankondiging een ultimatum presenteerde aan Netanyahu en Gantz, zeggend dat als ze geen moeilijke compromissen accepteren om samen een coalitie te vormen, hij de andere kandidaat zal steunen en zijn belofte om alleen een regering van nationale eenheid te steunen, zou opgeven.

“Gantz moet het plan van de president accepteren en Netanyahu moet afscheid nemen van zijn ultra-orthodoxe messiaanse blok,” vertelde Liberman Channel 12 nieuws.

Netanyahu’s eis dat hij alleen onderhandelt namens het 55 man/vrouw sterke rechtse blok en niet namens zijn Likud partij is het belangrijkste struikelblok in het vormen van een regering.

Advertentie (4)