Gantz twijfelt over oprechtheid van Likud; nieuwe zet Netanyahu

Banne Gantz (R) met Yair Lapid in de Knesset. Screenshot Twitter

Blue & White leider Benny Gantz, zei vrijdag dat hij twijfelde of de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu oprecht geïnteresseerd was in het vormen van een eenheidsregering, en zei dat zijn partij naar ‘alternatieven’ voor een dergelijke coalitie keek, zonder verdere details te geven.

Het probleem is het aandringen van Likud om alleen als rechts blok (inclusief de ultra orthodoxe en kleine rechtspartijen) te onderhandelen en niet slechts als Likud , zei Gantz die nu op de 18e dag is van de 28 dagen die hij heeft om te proberen een regering te vormen.

Op Facebook schreef Gantz : “Ik vrees dat Likud niet echt een eenheidsovereenkomst wil bereiken zoals vereist door de verkiezingsresultaten. Iedereen die weigert het beperkende en obstructieve blok los te laten, die niet bereid is om de basisprincipes van een toekomstige regering serieus te bespreken – is eigenlijk niet geïnteresseerd in het vormen van een regering.”

Hij beschuldigde Netanyahu ervan Israël binnen een jaar naar een derde verkiezing te duwen, wat ‘een ramp voor het land’ zou zijn.

Maar, zei hij, voor het geval de onderhandelingen met Likud geen vruchten afwerpende is hij “andere alternatieven aan het onderzoeken .

“Natuurlijk zijn er dingen achter gesloten deuren waar ik op dit moment geen details over kan geven, maar we zullen er alles aan doen om een ​​regering te vormen en verdere, kostbare en onnodige verkiezingen te voorkomen.”

Op donderdag zeiden Blue en White en de Yisrael Beytenu-partij dat ze overeenstemming hebben bereikt over verschillende kwesties in coalitiegesprekken, de eerste dergelijke openbare aankondiging van vooruitgang sinds Gantz vorige maand de taak kreeg een regering te vormen.

De partijen, onder leiding van Gantz en Avigdor Liberman, kwamen overeen dat het volgende jaarlijkse budget een minimale maandelijkse pensioenverhoging voor ouderen zou bevatten tot 70 procent van het minimumloon, momenteel NIS 5.300 ($ 1.515) per maand. Ze kwamen ook overeen dat de volgende begroting geen nadelige invloed zou hebben op plannen om stipendia voor mensen met een handicap te verhogen.

Dat Gantz met zijn uitspraken gelijk heeft blijkt wel uit het feit dat vlak voor het ingaan van de Shabbat Netanyahu aankondigde dat Naftali Bennett van de New Right partij minister van Defensie wordt in het demissionaire kabinet.

Daarnaast is New Right samengegaan met de Likud waardoor de Likud nu over 35 Knesset zetels beschikt tegenover Blue & White 33.

Benny Gantz en anderen van Blue & White reageerden meteen door te zeggen dat “dit een duidelijke poging van Netanyahu is om te zorgen dat Bennett en zijn partij niet in coalitie met Blue & White gaan zitten.

Yair Lapid voegde daaraan toe :”Vanwege zijn strafzaken stelt Bibi zijn beperkte persoonlijke interesses voor het land”.

Ook binnen de Likud was kritiek op de handelwijze van Netanyahu. Zo zei Likud-minister Yoav Galant in een radio-interview dat het een vergissing zou zijn om Bennett minister van defensie te maken.

Over de benoeming, die tijdelijk is, zal tijdens de volgende kabinetsvergadering worden gestemd.

Dat Gantz daarin gelijk heeft bewijst de reactie van Likud lid Tzachi Hanegbi die in een radio interview zei dat de benoeming van Bennett uitsluitend bedoeld was om te voorkomen dat het rechtse blok uiteen zou vallen en om te verhinderen dat Gantz een regerings coalitie in elkaar zou zetten.