1.000 jaar oude Hebreeuwse bijbel in museum in Washington

Een duizend jaar oude Hebreeuwse bijbel, de Washington Pentateuch genaamd, werd voor het eerst aan het publiek onthuld in een speciale tentoonstelling in het Museum van de Bijbel op 7 november 2019 Foto Museum van de Bijbel.

Het Museum van de Bijbel in de Amerikaanse hoofdstad Washington onthulde donderdag een duizend jaar oude Hebreeuwse Bijbel, één van de oudste nog intact zijnde Torah-manuscripten ter wereld.

Het boek wordt in het Museum van de Bijbel voor het eerst sinds jaren aan het publiek wordt getoond.

“Dit artefact is een venster naar een tijdperk, een millennium geleden, dat dient als basis voor hoe we de Bijbel vandaag begrijpen en er nog steeds over praten”,zei Dr. Jeff Kloha, hoofd curator bij het museum, dat werd geopend in 2017 door Hobby Lobby’s Evangelische president Steve Green.

Het boek – door het museum de Washington Pentateuch genoemd – werd ergens in de 10e of 11e eeuw gemaakt, rond dezelfde tijd als waarop de belangrijkste manuscripten waarop de Hebreeuwse Bijbel van vandaag is gebaseerd, zoals de St. Petersburg Codex en de Aleppo Codex.

Het boek bestaat uit twee manuscripten, een geschreven rond het jaar 1.000 en een ander kleiner deel geschreven in Alexandrië, Egypte ongeveer 140 jaar later. Op een gegeven moment werd de tweede sectie van 20 pagina’s toegevoegd aan het originele manuscript, meldde de Religion News Service.

Volgens het museum werd het boek ooit gebruikt in de Karaïtische Joodse gemeenschap in Yevpatoriya, een stad in de Westelijke Krim. In 1835 gaf de gemeenschap het manuscript aan een Oekraïense aartsbisschop en uiteindelijk vond het zijn weg naar particuliere Israëlische verzamelaars via de Moscow Theological Academy, meldde RNS.

De familie Green-collectie heeft het gekocht van David Sofer, een Israëlische zakenman die in Londen woont en oude manuscripten verzamelt.

Bij de onthulling van donderdagavond in zei het museum dat het boek toekomstige vertalingen en edities van de Hebreeuwse Bijbel zal informeren, omdat het nauw aansluit bij de tekst van de Bijbel die tegenwoordig universeel wordt gebruikt.

“De Washington Pentateuch overleeft als een van de zeldzaamste en best bewaarde teksten die als basis dient voor veel moderne bijbels,” zei Herschel Hepler, de conservator van het Museum van de Bijbel. “Dit opmerkelijke boek bevat de Masoretische tekst: de gezaghebbende tekst van de Hebreeuwse Bijbel in de joodse en westerse christelijke traditie.”

De Pentateuch bestaat uit de boeken Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Er zijn slechts ongeveer 12 intacte Hebreeuwse Bijbelmanuscripten die overleefden uit de 10e en 11e eeuw. De meeste worden zijn in de Nationale Bibliotheek van Rusland of de Nationale Bibliotheek van Israël.

De Washington Pentateuch is een van de slechts twee in de Verenigde Staten, en de enige volledig intact, zei het museum.

Advertentie (4)