Rivlin schrijft brief aan Italiaanse Holocaust overlevende die met dood wordt bedreigd

Liliana Segre. Screenshot YouTube

President Reuven Rivlin heeft zondag een open brief geschreven aan een Italiaanse Holocaust overlevende en een senator voor het leven in Italië, die beveiliging heeft gekregen vanwege hevige online doodsbedreigingen tegen haar.

Liliana Segre riep onlangs op tot de oprichting van een parlementaire commissie om haat, racisme en antisemitisme te bestrijden, na onthullingen dat ze elke dag 200 sociale media-aanvallen krijgt waarin ze ernstig wordt bedreigd. Het Parlement keurde haar motie goed, maar zonder stemmen van de rechtse partijen van Italië.

Vanwege de bedreigingen tegen de 89-jarige Segre riep de prefect Renato Saccone in Milaan afgelopen woensdag een vergadering met veiligheidsfunctionarissen bij elkaar, waarin volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera opdracht werd gegeven aan de paramilitaire politie van Carabinieri Lialiana Segre te gaan beveiligen.

President Rivlin schreef op zijn Twitteraccount zondag “Ik was geschokt toen ik het nieuws hoorde dat antisemitische bedreigingen tegen jou, vereisen dat je bescherming ontvangt om je veiligheid te waarborgen, en ik betreur het ten zeerste dat de omstandigheden waarin ik je schrijf zo pijnlijk zijn”.

Rivlin prees Segre voor haar “kracht en moed” en uitte zijn “afgrijzen en walging” over de bedreigingen, eraan toevoegend dat ze “nog een ander voorbeeld van de realiteit voor Joden in Europa vandaag waren.” Hij drong er bij haar op aan “door te gaan met doen wat je geloven in.”

“Het zou een grote eer zijn, persoonlijk en voor de staat Israël, u te verwelkomen in Israel en Jeruzalem te bezoeken,” concludeerde de president.

Het Yad Vashem-museum op zondag veroordeelde ook de online bedreigingen. “Het is onaanvaardbaar dat haat en vreemdelingenhaat onze post-holocaustmaatschappij nog steeds plagen. Overlevenden van de holocaust zoals senator Segre zijn levende getuigen van de gruwelen die mogelijk zijn wanneer antisemitisme ongecontroleerd blijft, ”zei Yad Vashem in een verklaring.