Netanyahu niet blij met toespraak kleinzoon Yitshak Rabin die hem opriep af te treden

Yonatan Ben Artzi . Screenshot YouTube

Zondag was het volgens de Joodse kalender, 24 jaar geleden dat Yitshak Rabin werd vermoordt, reden dat er op diverse plaatsen in Israel en in de Knesset, herdenkings bijeenkomsten gehouden voor de vermoorde premier.

Tijdens een van die bijeenkomsten, op de nationale begraafplaats van Mount Herzl in Jeruzalem, drong Rabins kleinzoon Yonatan Ben Artzi er bij Netanyahu op aan ontslag te nemen over de drie strafzaken tegen hem.

“Dit is het moment om verantwoordelijkheid te nemen, het goede voorbeeld te geven,” zei Ben Arzi. “Als er een vlek op je karakter is, ga dan opzij, neem ontslag uit je rollen,” aldus de Times of Israel.

Ben Artzi herinnerde er fijntjes aan dat Rabin in 1977 ontslag had genomen als premier , nadat werd ontdekt dat hij en zijn vrouw bankrekeningen in Washington hadden aangehouden, een regeling die destijds illegaal was onder de Israëlische wet. Ze kregen daarvoor allebei een boete.

“Hoewel hij van harte geloofde dat hij de juiste persoon was om het land te leiden, besloot hij persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen en afstand van zijn positie te doen,” zei Ben Artzi. “Dat was een ​​pijnlijke persoonlijke concessie, maar hij deed dat omwille van de Israëlische democratie, zodat deze niet zou worden beschadigd.”

Later op de dag reageerde een kwade Netanyahu tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor Rabin in de Knesseth.

“Tot mijn spijt waren er ook dit jaar weer mensen die besloten de staatsherdenkingsdienst te exploiteren voor flagrante en beschamende politieke aanvallen, die meer dan iets anders de herinnering aan Yitzhak Rabin schaden,” zei Netanyahu in zijn toespraak.

“In de jaren sinds de moord heb ik regelmatig de valse bewering gehoord dat toen een fanatiek lid van het nationale kamp dat zich verzette tegen de Oslo akkoorden Rabin een verrader noemde, ik zwijgzaam was en zelfs steun zou hebben betuigd. Ik heb dit bij bijna elke herdenking gehoord, maar deze leugen, die vele malen is herhaald, is niet de waarheid, ‘zei Netanyahu tijdens de ceremonie in Jeruzalem.

“Dit is wat ik destijds op talloze platforms zei: Rabin is geen verrader,” benadrukte hij. “Hij had ongelijk, maar geen verrader.”

Sinds de moord op Rabin wordt er door velen in Israel gezegd dat Netanyahu niets heeft gedaan tegen de haat vanuit rechtse kringen richting Rabin en de Oslo akkoorden. Er wordt gezegd dat hij die haat zelfs zou hebben gesteund. Bewijzen daarvoor zijn echter nooit daadwerkelijk gevonden.