Gele stickers op huizen en gebouwen van Joden in Scandinavië, Joodse graven besmeurd

Een Yello-stersticker op een Joods graf in Denemarken op 10 november 2019. (Met dank aan Rabbi Yitzi Loewenthal via JTA)

Tijdens de herdenking van de Kristallnacht zijn op meerdere plaatsen in Denemarken en Zweden stickers in de vorm van gele sterren (die joden van de nazi’s moesten dragen) op huizen van Joden en Joodse gebouwen aangetroffen.

In Denemarken werden de stickers op zaterdag aangetroffen op de brievenbus van Ella en Henrik Chievitz, een joods echtpaar uit Silkeborg, een stad op 240 km ten westen van Kopenhagen, op het huis van een andere joodse familie in de regio Kopenhagen en op de joodse begraafplaats van Randers, een stad ongeveer 48 km ten noorden van Silkeborg, volgens Rabbi Yitzi Loewenthal van Kopenhagen. Aldus meldt JTA.

In Zweden werden dezelfde stickers gevonden op het Joodse café Bajit in de buurt van de synagoge Adat Jeshurun ​​en ook op de Grote Synagoge van Stockholm.

Ook op Joodse gebouwen in Helsingborg, Zweden, waar eerder dit jaar een Joodse vrouw werd neergestoken en daarbij zwaargewond raakte, en in Norrkoping werden de gele stickers zaterdag gevonden, precies op de 81ste verjaardag van de pogroms in Duitsland en Oostenrijk, wat het begin was van grootschalig geweld door Nazi’s tegen joden.

Autoriteiten in Zweden en Denemarken behandelen de stickers als antisemitische haatdragende taal, volgens Lowenthal en Aron Verstandig, voorzitter van de Raad van Zweedse Joodse Gemeenschappen.

“Het is voor niemand, zowel Jood als niet-Jood, niet langer mogelijk niet geschokt te zijn door de eeltige herinneringen aan onze gemeenschappen in Scandinavië en elders in Europa deze afgelopen sjabbat dat antisemitisme levend en wel is, en recht voor onze deur”, schreef Ronald S. Lauder, president van het World Jewish Congress, in een verklaring. Hij riep op tot “doelbewuste en gerichte acties” tegen antisemitisme.

Op een joodse begraafplaats in de in het westen van Denemarken gelegen stad Randers, waren 80 joodse graven met groene verf besmeurd, zei de politie zondag.

“Meer dan 80 grafstenen werden beklad met groene graffiti en sommige werden vernietigd op de begraafplaats Ostre Kirkegard”, aldus de verklaring.

“Er zijn geen symbolen of woorden geschreven op de grafstenen, maar er is verf op beklad”, citeerde het persbureau Ritzau de politiewoordvoerder, Bo Christensen.

De begraafplaats van Randers dateert uit het begin van de 19e eeuw, toen de 200 leden tellende Joodse gemeenschap van de stad de grootste was van Denemarken, buiten de hoofdstad Kopenhagen, waar tegenwoordig de meeste van de circa 6000 Joden van het land wonen.

Advertentie (4)