Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Naharayim, dat nu weer terug bij Jordanie is. Screenshot YouTube

Het Beytenu ultimatum: Yisrael Beytenu leider Avigdor Lieberman’s ultimatum aan Likud leider Benjamin Netanyahu en Blue & White leider Benny Gantz is het gesprek van de stad zondagochtend.

 • Tijdens een interview in ‘Meet the Press’ van Channel 12, eiste Lieberman dat Netanyahu zijn rechts-religieuze onderhandelingspartners zou verlaten en Gantz Netanyahu als eerste premier zou accepteren in een rotatieovereenkomst, waarbij hij dreigde de andere persoon te steunen als ze dat niet doen.
 • Hoewel het technisch gezien geen logisch ultimatum is (wat als ze beiden weigeren?), Wordt het nog steeds gezien als een belangrijk openingsschot in wat naar verwachting een “zeer politieke week” wordt (wat dat ook betekent) in de woorden van KAN radio gastheer Aryeh Golan, met de klok die doortikt om een ​​regeringscoalitie te vormen.
 • “Ervan uitgaande dat Lieberman zich aan zijn woord houdt, kan deze week beslissend zijn. Een van de drie dingen zou kunnen gebeuren: een eenheidsregering volgens het plan van de president; een rechtse Haredi-regering onder leiding van Netanyahu; of een centrumlinkse regering onder leiding van Blue & White leider Benny Gantz. Yisrael Beiteinu is veilig genesteld in het midden van elk van deze drie opties, ” schrijft Yossi Verter van Haaretz.
 • In Yedioth schrijft Nahum Barnea dat beide voorwaarden van Lieberman non-starters zijn, maar staat toe dat “de vraag nu is welke van hen minder een non-starter is.”

Lieberman, Blufferman: de mensen van Gantz houden zich stil over deze kwestie, maar Likud heeft er alles aan gedaan om het ultimatum af te wijzen. Israel Hayom, gezien als de stem van de partij, is niet verlegen over hoe het voelt over de ideeën van Lieberman, en spettert de woorden “politiek van bedreigingen” in massieve letters op de voorpagina en headliner van het hoofdverhaal is “Lieberman bedreigt met een lege pistool.”

 • “Hij speelt poker zonder kaarten,” vertelt dezelfde naamloze senior Likud-functionaris die het bovenstaande citaat heeft verstrekt aan het roddelblad.
 • Die analogieën moeten super toepasselijk zijn, omdat beide ook in een column van Channel 12’s Amit Segal verschijnen, waarin hij schrijft dat Lieberman bluft en geen kogel in zijn pistool heeft.
 • “Wanneer iemand een ander bedreigt met een ongeladen pistool, zijn beiden bang. Degene die weet dat zijn zijn geweer leeg is en degene die het niet weet. En in de politiek hebben we geleerd dat ongeladen wapens nog steeds kunnen schieten,” schrijft hij, in een mogelijke verwijzing naar een samenzweringstheorie rond de moord op premier Yitzhak Rabin in 1995.
 • Een andere kop in de krant, boven een column van Mati Tuchfeld, luidt “Paniek op live-tv”, maar hij verwijst niet naar de Likud-mensen die op radio en tv komen om Lieberman te tackelen.
 • In plaats daarvan verwijst hij naar de ultimatumator zelf, die volgens hem schuldig is aan het helpen van een regering die wordt ondersteund door de gezamenlijke lijst van voornamelijk Arabische partijen – “iets dat zelfs David Ben-Gurion, Yitzhak Rabin en Shimon Peres niet durfden te doen, ”schrijft hij, ondanks het feit dat ze regeringen hadden die ondersteund werden door Arabische partijen.

Arabische kus: Liberman ervan beschuldigen zich bij de Arabieren aan te willen sluiten is een constant racistisch praatpunt geweest onder Likud-aanhangers.

 • Op zondag nam Netanyahu enkele minuten van zijn wekelijkse kabinetsvergadering om Lieberman aan te vallen omdat hij probeerde een regering te creëren die werd ondersteund door de Arabische partijen. Hoewel de opmerkingen niet zijn opgenomen in een verklaring die door zijn kantoor is verzonden, bevat zijn Twitter-account er een video van.
 • Om aan te tonen dat Likud misschien een zwak punt heeft, meldt Army Radio dat Blue & White de Arab Joint List vraagt ​​om afscheid te nemen van Balad, de moeilijkste factie in de alliantie, “om Lieberman en het grote publiek te helpen het gemakkelijker te slikken.”
 • In een tweet noemt nr.2 op de gezamenlijke lijst, Ahmad Tibi het rapport ‘waanvoorstellingen’.
 • Maar Balad leider Metanes Shehada vertelt het radiostation dat “we niet zullen stemmen voor een minderheidsregering met Lieberman,” en zegt dat Blue & White niet serieus met zijn onderhandelt.

Derde verkiezingen, hier komen we: het ultimatum van Lieberman volgde op het feit dat Nieuw Rechts hoofd Naftali Bennett tot minister van Defensie werd benoemd en zijnkleine fractie fuseerde met Likud.

 • In veelgeprezen commentaren zegt minister van regionale samenwerking Tzachi Hanegbi: “Deze beslissing was bedoeld om het uiteenvallen van het rechtse blok te voorkomen,” en hij geeft toe dat het een politieke stap is, net als andere benoemingen.
 • Channel 12 nieuws loopt door een waslijst van opties na het ultimatum en de benoeming van Bennett, van een minderheidsregering tot derde verkiezingen, “de slechtste optie.” Het enige onmogelijke, volgens de tv zender, was een regering onder leiding van Gantz, waaronder Bennett en wordt gesteund door de Arabieren, omdat dat nu van tafel is, en een door Netanyahu geleide minderheidsregering kan alleen als hij het mandaat terugkrijgt nadat Gantz faalt, maar zijn rechtse blok heeft niet de 61 stemmen om dat scenario te forceren.
 • Channel 13’s Sefi Ovadia schrijft dat de benoeming van Bennett “het laatste teken is dat derde verkiezingen naderen”, maar zegt dat het laatste woord zal worden gezegd door Lieberman.
 • Amnon Lord van Israel Hayom schrijft ook dat de benoeming van Bennett betekent dat er derde verkiezingen onderweg zijn, waarvan hij beweert dat Lieberman geagiteerd de ultimatums heeft gestuurd om het te vermijden, wetende dat hij de verliezer zal zijn.
 • “Bennett’s benoeming is misschien niet ideaal, maar hij is beter dan een van de drie voormalige IDF-leiders in Blue and White”, schrijft hij.

Boegeroep voor Bennett: Niet iedereen is het erover eens dat Bennett de beste man voor de klus is, en sommigen bekritiseren de benoeming als opoffering van veiligheid aan het altaar van de politiek.

 • Amos Harel van Haaretz sluit de benoeming af als een ‘cynisch koopje’ dat komt ‘op een moment dat Netanyahu vanuit elk mogelijk stadium verklaart dat de veiligheidsdreigingen onmetelijk zijn toegenomen, met name vanuit Iran. Als we inderdaad op weg zijn naar problemen, waarom zou Netanyahu dan als minister van defensie een man aanstellen met wie hij al een jaar regelmatig botst, wiens vaardigheden hij publiekelijk verafschuwde en aan wie hij in het verleden de positie resoluut weigerde? ‘
 • In Yedioth verwerpt Yossi Yehoshua ook de mogelijkheid dat Bennett veel van alles op de post kan doen.
 • “Bennett weet dat hij op de een of andere manier zijn stempel moet drukken en zijn tijd kort is, maar gezien de veiligheidsproblemen aan de ene kant en politieke druk aan de andere kant, zijn de kansen op succes niet groot”, schrijft hij.

De lease is beëindigd : Als het politieke toneel al niet verwarrend genoeg was, is de van 25-jarige lease van landbouwgronden aan Jordanië beëindigd, wat eenvoudig lijkt, maar vol verwarrende en tegenstrijdige rapporten is.

 • Op zaterdag sloot Israël het vredeseiland van Naharayim voor wat waarschijnlijk de laatste keer was, maar heeft er officieel niets over gezegd.
  Ondertussen, in het zuiden, is een landbouw enclave nabij Tzofar de bron van nog meer verwarring.
 • Het rapport van de Ynet-nieuwswebsite over het feit dat het gebied tot een gesloten militaire zone wordt verklaard, is misleidend, want dat is het altijd geweest, terwijl de IDF de toegang voor boeren controleerde.
 • De site meldt ook dat een stilzwijgende deal tussen Jordanië en Israël ervoor zal zorgen dat boeren het land meerdere maanden kunnen blijven gebruiken.
 • Haaretz meldt zelfs een bevestiging van de IDF van de deal, en inderdaad, op zondag zijn de boeren het land gewoon binnengekomen, vertelt een lokale functionaris aan ToI.

Eiland van revanchisme: maar de Jordaanse koning Abdullah hield een toespraak in Amman waarin hij opschepte over de terugkeer van het noordelijke stuk land naar de Jordaanse soevereiniteit en een staande ovatie ontving.

 • “Vanuit Abdullah’s gezichtspunt, evenals zijn naaste medewerkers en het grote publiek, is dit een kwestie van nationaal respect – en ze doen alsof ze een enorm stuk land hebben teruggekregen dat bezet was,” Hezi Simantov van Channel 13 schrijft.
 • Hij voegt eraan toe dat reisbedrijven in Jordanië al pakketten aan het gebied verkopen als ‘nieuw en mooi Noord-Jordanië’.
 • Op de plek zond de Jordaanse televisie het moment uit toen het leger een Jordaanse vlag hees, hetgeen het Israëlische Walla-nieuws beschrijft als een “symbolische daad”.
 • De site meldt dat er intensieve voorbereidingen worden getroffen voor een grote ceremonie, waarschijnlijk maandag, op de plek. “Onder een Jordaanse uitkijktoren hebben ze al twee grote tenten opgezet.”
 • De plek, is precies waar een Jordaanse militair 22 jaar geleden zeven Israëlische schoolmeisjes heeft doodgeschoten.