Slecht nieuws voor Naama Issacher: “Russische hacker kan worden uitgeleverd aan de VS”

Aleksey Burkov , Screenshot YouTube

Mogelijk slecht nieuws voor de in Rusland gevangen zittende Naama Issachar, het Israelische Hoogerechtshof heeft donderdag een verzoek van een Russische hacker tegen zijn aanstaande uitlevering aan de USA verworpen en zijn deportatie groen licht gegeven tegen de wensen van Moskou in, meldt de Times of Israel.

Aleksey Burkov, die in 2015 op verzoek van Interpol werd gearresteerd, wordt in de VS gezocht wegens verduistering vanwege een enorm creditcardplan waarbij hij naar verluidt miljoenen dollars van Amerikaanse consumenten heeft gestolen.

Velen in Israel gaan ervan uit dat zijn lot is gekoppeld aan de vorige maand in Rusland tot 7, 5 jaar gevangenisstraf veroordeelde Israëlisch-Amerikaanse Naama Issachar, 26, wegens de “smokkel van 9,6 gram marihuana. Israëlische functionarissen hebben de straf als onevenredig veroordeeld en een beroep gedaan op de Russische president Vladimir Poetin voor haar vrijlating.

Tijdens de hoorzitting vorige week bij het Hooggerechtshof hadden de advocaten van Burkov een klacht ingediend die door Rusland aan Israël was gestuurd en waarin werd gezegd dat Jeruzalem een ​​Russisch uitleveringsverzoek al drie jaar negeert. De advocaten van Burkov vroegen ook aan Israël om gesprekken te voeren met de VS en Rusland om een ​​akkoord te bereiken over het lot van de Rus.

De familie van Issachar had ook een verzoek ingediend bij het Hooggerechtshof om uitstel van de uitlevering van Burkov aan te vragen, maar op dinsdag vroeg haar moeder om intrekking van het verzoekschrift.

Israëlische functionarissen geloven dat Burkov’s dreigende uitlevering aan de VS deel uitmaakt van de reden dat een Russische rechtbank Issachar veroordeelde wegens drugshandel nadat slechts 9,6 gram marihuana in haar tas was gevonden toen ze in april een overstap maakte op de luchthaven van Moskou op weg van India naar Israël.

Naama Issachar (R) met haar zus. Screenshot Facebook

“Er is een ontwikkeling in de dialoog tussen de familie en ambtenaren,” schreef de familie in haar verzoek dinsdag om het beroep te annuleren. De intrekking van het beroep zal “effectieve en gerichte” inspanningen mogelijk maken om Issachar’s vrijlating teweeg te brengen, aldus de familie.

Volgens berichten in de Hebreeuwse media geloven Israëlische functionarissen dat Burkov mogelijk verbonden is met Russische inlichtingendiensten. Burkov ontkende in een interview met Channel 13 een dergelijke betrokkenheid.