Vrijdag begint Tel Aviv met gratis busvervoer gedurende sjabbat

Ter illustratie, Knvim bus. Screenshot Twitter

Het is eindelijk zover. Komende vrijdag starten Tel Aviv en omliggende gemeenten met gratis openbaar vervoer gedurende sjabbat.

Het transportnetwerk verbindt steden in het metropool Tel Aviv op sjabbat met elkaar – waaronder satellietsteden Ramat Hasharon, Givatayim, Kiryat Ono en Tel Aviv-Jaffa – en biedt transportmogelijkheden aan de meer dan vier miljoen inwoners van Tel Aviv en omgeving. Binnenkort zullen ook andere steden rond Tel Aviv zich hierbij aansluiten.

“De mogelijkheid om tijdens het weekend van het ene punt naar het andere te gaan, is een fundamenteel recht,” zei Ron Huldai, burgemeester van Tel Aviv-Jaffa.

“Het grootstedelijke vervoersnetwerk is opgericht om aan de behoefte van een groot deel van de Israëlische bevolking tijdens het weekend te voldoen, bij gebrek aan openbaar vervoer. Het grootstedelijke vervoersnetwerk is een bijzonder belangrijke onderneming, de nieuwste toevoeging aan andere initiatieven van de gemeente Tel Aviv-Jaffa, zoals AutoTel en Tel-O-Fun,” aldus Huldai.

De buslijnen, geëxploiteerd door busbedrijf Kavim, bieden zes routes over 300 kilometer weg, met meer dan 500 haltes. De routes houden ook rekening met de buurten waar mensen in grote aantallen zich aan de sjabbat-regels houden, zoals bijvoorbeeld Bnei Brak.

“De bussen rijden elk half uur tussen 18.00 uur op vrijdag en 2 uur in de nacht van zaterdag, en vervolgens van 9 uur tot 17 uur op zaterdag (met uitzondering van busnummer 710 van Kiryat Ono, die elk uur rijdt), staat in een verklaring van de gemeente Tel Aviv te lezen.

“De bussen en relevante stations zullen dienovereenkomstig apart worden aangemerkt en voorzien van speciale kaarten. Elke derde bus (die elk anderhalf uur aankomt) is toegankelijk voor mensen met een handicap. Passagiers kunnen ook van tevoren een voor gehandicapten toegankelijke bus bestellen.”

Meer info in het Engels vind u hier: https://visit.tel-aviv.gov.il/move/in-tel-aviv.

Advertentie (4)