Belangrijke deal Israël-Griekenland over gaspijplijn nabij

Leviathan-gasveld. Foto Screenshot YouTube

Israël ondertekent deze week een historische overeenkomst die het mogelijk maakt een onderzeese pijpleiding aan te leggen om Israëlisch gas vanuit het oostelijke Middellandse Zeegebied naar Europa te transporteren, zei premier Benjamin Netanyahu zondag aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering.

De deal zal donderdag in Athene bekrachtigd worden tijdens een topontmoeting tussen Netanyahu, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en de Cypriotische president Nicos Anastasiades.

“Donderdag houden we voor de zevende keer een top met Griekenland en Cyprus. Tijdens deze bijeenkomst zullen we een historische overeenkomst ondertekenen om een gaspijplijn aan te leggen die grote inkomsten zal genereren voor Israëlische burgers. Israël wordt een energiemacht na jaren waarin we afhankelijk waren van import,” zei Netanyahu.

Het project wat naar schatting NIS 25 miljard (€ 6,5 miljard) oplevert en wat binnen een jaar moet worden gefinancierd, bestaat uit een meest complexe engineering van een pijpleiding op een diepte van 3-3,5 kilometer onder het zeeoppervlak over een afstand van 2.100 kilometer.

De pijpleiding begint in de economische wateren van Israël naar Cypriotische wateren en van Cyprus via zee naar Griekenland, Kreta en Italië.

Advertentie (4)