Israëlische wetenschappers ontwikkelen synthetische cellen die zichzelf kopiëren

Ter illustratie. Screenshot: YouTube

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) zijn erin geslaagd om een ​​synthetisch systeem te creëren dat biochemische cellen nabootst.

Professor Gonen Ashkenasy, van de afdeling Chemie van BGU, en zijn team slaagden erin een systeem te ontwikkelen, dat de evenwichtstoestand van biochemische cellen kan nabootsen. Dat betekent dat een cel uit evenwicht voedsel en energie ontvangt en waarbij afval vrijkomt.

Een levende cel heeft de grondstoffen die het mogelijk maken om de levenscyclus van de cel te handhaven en te allen tijde in de cel te repliceren, wat betekent dat er geen behoefte is aan toegevoegde materialen van buitenaf, maar eerder alleen een energiebron. De doorbraak van Ashkenasy kan zichzelf repliceren.

‘Het synthetische systeem van Ashkenasy toont aan dat het synthetische systeem alleen wanneer het ver verwijderd is van evenwicht, eigenschappen van biochemische cellen kan hebben’, aldus een persbericht van BGU.

Deze ontdekking kan een aanzienlijk effect hebben op ons begrip van de oorsprong en vroege evolutie van het leven. Het zou de ontwikkeling mogelijk maken van biologisch afbreekbare, afvalvrije elektronische onderdelen, zoals geleiders en diodes, omdat deze aan het einde van hun levensduur kunnen worden afgebroken tot hun natuurlijke componenten.

Deze synthetische cellen kunnen ook worden geprogrammeerd om bepaalde materialen te zoeken die ook een verschil kunnen maken voor medicijnen. Duizenden cellen kunnen daarin een exacte locatie bepalen, mogelijk zelfs in het bloed.

Ben Gurion Universiteit stond dit jaar op de 15e plaats in de “Nature Index of Young Universities”, die elke universiteit van 50 jaar of jonger in de natuurwetenschappen rangschikt.