Benny Gantz: “We zullen niet onze droomregering vormen”

Benny Gantz. Screenshot Twitter

De leider van Blauw-Wit, Benny Gantz, herhaalde de boodschap dat hij erop staat om als eerste in een rotatie voor premierschap te gaan, terwijl premier Benjamin Netanyahu in die tijd zijn juridische problemen behandelt, zo zei Gantz in een vergadering van zijn factie in de Knesset op maandag.

Gevraagd waarom hij als eerste als premier zou moeten dienen, zei Gantz dat Blauw-Wit meer stemmen heeft gekregen dan Likud tijdens de laatste verkiezingen.

“In tegenstelling tot anderen, wil ik niet dat de burgers van Israël worden onderworpen aan een kostbare, verdeeldheid en onnodige verkiezingen,” zei Gantz.

“In de politiek kan men nooit 100% bereiken. Politiek houdt de kunst van het compromis in, en compromis is de juiste manier van handelen wanneer het dient om doelen te bereiken. Ik begrijp dat als onderdeel van compromissen het betekent dat we onze droomregering niet kunnen vormen. Dat gezegd hebbende, ben ik niet bereid om een regering te vormen die wij als een nachtmerrie beschouwen.”

Gantz zei dat er compromissen zullen zijn, maar niet wat hij noemde “een compromis dat slechts een show is.” Hij beloofde dat er een rol zou kunnen worden gevonden voor Netanyahu met de juiste status voor zijn ‘unieke situatie’, die volgens het hem zou mogelijk maken om terug te keren in de politiek, zodra blijkt dat hij onschuldig is.

Gantz verwerpt een bericht in Israel Hayom van maandag dat Netanyahu zes maanden premier wil blijven om de Jordaanvallei te annexeren, en zei dat het lot van de vallei niet verbonden zou moeten zijn met de politieke samenstelling van de regering.

Nadat Blauw-Wit een voorstel van de Likud heeft verworpen om een eenheidsregering met het rechtse blok te vormen, zei Gantz dat zijn partij “geen probleem heeft met de traditionele en de haredim [ultraorthodoxen].”

Ook de nr. 2 van Blauw-Wit, Yair Lapid, verwierp het plan om Netanyahu zes maanden als premier te laten dienen, gevolgd door Gantz voor twee jaar, en daarna zal degene die aan het hoofd staat van de Likud de rest van de termijn voltooien.

“Het is geen aanbod, het is een fraude,” vertelde Lapid de factie. “Degenen die voor Blauw-Wit hebben gestemd, hebben dat niet gedaan zodat we een politieke reddingslijn zouden bieden aan iemand die is aangeklaagd wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk. De enige reden waarom we geen eenheidsregering hebben, is omdat Netanyahu geen eenheidsregering wil. Hij wil nieuwe verkiezingen.”

Lapid zei dat Netanyahu en zijn medestanders de leugen verspreiden dat hij degene is die een eenheidsregering tegenhoudt.

“Hun doel is om verdeeldheid tussen ons te veroorzaken, om ons hier thuis ruzie te laten maken”, vindt Lapid. “Het zal niet werken. Wij zijn een team. Niemand gelooft hun leugens. De enige reden waarom we geen eenheidsregering hebben, is Benjamin Netanyahu zelf.”

Volgens het compromisplan dat wordt overwogen, willen Blauw-Wit Knessetleden Lapid en Moshe Ya’alon pas ministers worden wanneer Netanyahu het ambt verlaat en Gantz de functie van eerste minister overneemt. Labor-Gesher-leider Amir Peretz vertelde zijn factie dat hij Gantz had toegezegd dat zijn partij bereid zou zijn hetzelfde te doen.

Channel 13 meldde dat Blauw-Wit en Likud al een overeenkomst hebben bereikt over portefeuilles en wetten die ervoor zouden zorgen dat Netanyahu het kantoor verlaat, en hun belangrijkste punt van onenigheid is nu of Netanyahu premier blijft voor drie, vijf of zes maanden.

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman vertelde zijn factie echter dat “Likud en Blauw-Wit er alles aan doen om de vooruitzichten voor een eenheidsregering te begraven.”

Advertentie (4)