Lapid wil Netanyahu niet in de gevangenis zien maar weigert mee te werken aan gratie

Yair Lapid (L) en Benny Gantz (R)

Mede-oprichter van Blauw en Wit, Yair Lapid, zei zondag dat hij Benjamin Netanyahu niet in de gevangenis wil zien, maar dat hij er weinig voor voelt gratie te steunen voor de premier die is aangeklaagd in drie corruptiezaken.

De opmerkingen kwamen drie weken nadat Netanyahu was beschuldigd van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk in drie gevallen waarin hij werd beschuldigd van het verhandelen van wettelijke of regelgevende gunsten in ruil voor geschenken of gunstige berichtgeving in de media, aldus een interview in Ynet.

“Pardon is een juridisch concept, Netanyahu moet eerst de verantwoordelijkheid voor zijn acties aanvaarden en spijt betuigen,” zei Lapid in een interview met Ynet. “Ik ben geen voorstander van persoonlijke wetgeving, maar als het erop aankomt, zullen we het aanpakken .”

“Ik denk dat mijn partner Benny Gantz mijn gevoel deelt dat hij geen Israëlische premier naar de gevangenis wil zien gaan. Ik denk dat de meeste Israëlische burgers hetzelfde voelen,” zei hij. “Maar hij heeft drie ernstige aanklachten tegen zich en kan niet als premier van Israël dienen.”

Vorige week keurde de Knesset een motie goed om zichzelf te ontbinden en een ongekende derde nationale verkiezing te houden in minder dan een jaar op 2 maart 2020, en Lapid beschuldigde de huidige politieke crisis door de wens van Netanyahu om gevangenisstraf te vermijden.

“Netanyahu heeft ons meegesleept in een derde verkiezingsronde en ik denk dat hij gewoon bezig is met zijn pardon en immuniteit. We bevinden ons in een situatie waarin de keuze is tussen het land en Netanyahu, en we moeten voor het land kiezen.

“We verzekerden het publiek dat we niet bij hem in de regering zouden zitten, maar we waren erop voorbereid dat hij de tweede in rotatie zou zijn om zijn juridische zaken te regelen,” zei hij.

“Het laatste wat we wilden was een derde verkiezingscampagne. Het is slecht voor de staat, het gezondheidssysteem en zelfs voor de files.”

De 56-jarige politicus zei ook dat zijn besluit om de rotatieovereenkomst met de leider van Blauw en Wit, Benny Gantz voor de functie van premier op te geven werd genomen vanwege een “veel urgenter doel.”

Advertentie (4)