Drie verkiezingen in Israel, er hadden 5 ziekenhuizen van kunnen worden gebouwd

Knesset Central Election Committee staffers during the September elections (Photo: Knesset TV)

De onmiddellijke kosten voor de Israëlische economie voor de derde verkiezingen in minder dan een jaar zijn naar schatting NIS 3,8 miljard (€ 100 miljoen).

Daar komen nog bij de kosten die het de Israelische economie kost doordat het een verplichte vrijde dag is. Volgens de Fabrikantenvereniging van Israël kost een de vrije dag op verkiezingsdag de economie volgens conservatieve schattingen NIS 1,5 miljard, maar kan oplopen tot NIS 2 miljard (€ 400 – € 500 miljoen).

Bedrijven die hun werknemers echter laten werken op de verkiezingsdag moeten hun werknemers compenseren met een salarisverhoging van 200%, terwijl anderen een vierde vrije dag krijgen om hun burgerplicht op kosten van de overheid in minder dan een jaar uit te oefenen.

De begroting van de centrale verkiezingscommissie had een budget van NIS 200 miljoen (€50 miljoen) ontvangen voor hun werkzaamheden tijdens de verkiezingen van september, inclusief de kosten voor bewakingscamera’s en waarnemers in stembureaus – allemaal in een poging om fraude met kiezers te voorkomen. Deze keer ontvangt de centrale verkiezingscommissie extra geld en kost het de belastingbetalers 360 miljoen NIS (€ 90 miljoen).

De andere kant van de vergelijking is de verwachte boost in winkelverkopen, omdat kiezers een vrije dag hebben zullen ze massaal naar de winkelcentra gaan. De Manufacturers Association schat dat kiezers op verkiezingsdag bijna NIS 1 miljard (€250 miljoen) zullen uitgeven.

De cumulatieve kosten van de laatste drie verkiezingen zijn naar schatting NIS 10 miljard (€ 2,5 miljard), genoeg om vijf state-of-the-art ziekenhuizen te bouwen, ouderdomspensioenen te verhogen voor een miljoen bejaarde burgers of klaslokalen te bouwen, om maar een paar voorbeelden te noemen .

Niet nader genoemde hoge functionarissen van het ministerie van Financiën zeiden woensdag: “Een derde verkiezingsronde is een verspilling van geld die elders had kunnen worden besteed, en ondanks een bevolkingstoename van 2% kan er geen nieuwe overheidsbegroting worden vastgesteld totdat een nieuwe regering is beëdigd.” Het begrotingstekort in Israel ligt trouwens ronde de 3,8%.

Advertentie (4)