Dubai Expo 2020 is voor Israel een poort naar de Arabische wereld

Het Israelische paviljoen. Screenshot YouTube

Met de opening van de grootste handelsbeurs ter wereld in een Arabisch land volgend jaar, is Israel begonnen met de voorbereidingen. De joodse staat hoopt de ontluikende banden met regionale Arabische buren te versterken, schrijft de Times of Israel.

Aan de Dubai Expo 2020-handelsbeurs, die oktober 2020 begint en een halfjaar duurt, doen bijna 200 landen aan mee die strijden om de aandacht van de te verwachte 25 miljoen bezoekers.

Zoals de meeste Arabische landen, heeft de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) geen officiële diplomatieke betrekkingen met Israël.

Maar de Joodse en de Arabische Golf staten zijn dichter naar elkaar toegegroeid, op basis van gedeelde veiligheidsbelangen en een gemeenschappelijke vijand, Iran.

Een Israëlisch paviljoen op een door Arabieren georganiseerde expo biedt een unieke gelegenheid om de ‘normalisatie’ van relaties te versnellen en Arabische volkeren te bereiken, zeggen ambtenaren in Jeruzalem.

“Voor ons is de toegevoegde waarde de Arabische en moslimbezoeker”, zegt Elazar Cohen, de man die zich voor het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken met de organisatie van het Israelische paviljoen op de expo bezighoudt.

Tot dusverre zijn openbare ouvertures tussen Israël en de Arabische landen voorzichtig, maar opmerkelijk geweest, waarbij Israëlische atleten en functionarissen steeds vaker in Golflanden werden toegelaten.

De expo is “een unieke ontmoeting tussen culturen en talen en mensen die elkaar niet regelmatig ontmoeten”, zegt David Knafo, de architect uit Tel Aviv die het Israëlische paviljoen heeft ontworpen.

Het Israelische paviljoen is een ​​open ruimte, een woonkamer voor de bezoekers van de expo, en kent geen muren om Israël’s gevoel van verbondenheid met de regio te weerspiegelen, evenals de openheid die de Joodse staat wil uitzenden naar haar Arabische buren: De trappen gewelfd en met grote LED-schermen met daarop afbeeldingen van verschillende aspecten van de Israëlische samenleving.

Het doel, zegt Knafo, is om de transformatie van Israël van woestijn naar cultuur en technologie te symboliseren, door te wijzen op de mogelijkheid dat andere woestijnlanden hetzelfde zouden kunnen doen.

Screenshot YouTube

Een auditorium onder het paviljoen biedt bezoekers een interactieve multimedia-ervaring.

Het is bedoeld om ‘de Israëlische geest en cultuur’ te laten zien in innovaties en ontwikkelingen op gebieden zoals water, medicijnen en informatietechnologie, zei Yuval Rotem van Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Israëlische aanwezigheid in Dubai ‘zal een drukte veroorzaken’, verwacht Cohen, en merkte op dat het gebrek aan een vredesakkoord, of zelfs het ontbreken van een proces met de Palestijnen, nog steeds de aandacht kan trekken van ten minste enkele Arabische bezoekers op de expo.

Het paviljoen zal geen politiek bedrijven, voegde hij eraan toe, in plaats daarvan “zich te concentreren op wat Israël te bieden heeft aan de regio”.