Sinds zaterdagavond ben je in 30 minuten van Tel Aviv in Jeruzalem met nieuwe sneltrein

Screenshot YouTube

Beter laat dan nooit, luidt het spreekwoord en dat gaat ook op voor de nieuwe elektrische treinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem die, 11 jaar te laat, afgelopen zaterdagavond voor het eerst ging rijden en tweemaal per uur de twee steden in 30 minuten met elkaar verbind.

Om 21:56 uur zaterdagvond, vertrokken de eerste treinen van zowel het Hagana-station van Tel Aviv als het nieuwe Yitzhak Navon station in Jeruzalem en reden met succes de reis van 50 kilometer in ongeveer 30 minuten.

Vanaf zondagochtend rijdt de langverwachte trein elk uur op volle capaciteit, hoewel de sneltrein voorlopig niet verder gaat dan het Hagana station in het zuiden van Tel Aviv en geen stations in het centrum en ten noorden van de stad bereikt. Dat zal ergens volgens jaar gebeuren.

De sneltrein begon in 2018 voor het eerst te rijden, alhoewel hij niet verder ging dan het Ben Gurion airport, waar moest worden overgestapt, waardoor de treinreis in totaal een klein uurtje duurde.

De trein vervangt de spoorlijn uit het tijdperk van het Britse mandaat, die decennia lang tussen Tel Aviv en Zuid-Jeruzalem werd gebruikt.

Alhoewel je voor die reis twee uur moest uittrekken was het wel een bijzondere reis met schilderachtige vergezichten, trage bergpassen, en valleien.

Helaas is die treinreis nu verleden tijd, maar het feit dat je in slechts een half uurtje in Jeruzalem of Tel Aviv bent, vergoed veel.

Advertentie (4)