Lichtjes – Column van Rob Fransman

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Gisteren was de kortste dag, reden tot feest want vanaf vandaag worden de dagen weer langer. Ik ben geen fan van december. ‘Het is de gezelligste maand van het jaar,’ hoor je vaak. Vast en zeker, vooral voor de aandeelhouders van Albert Heyn en Jumbo. Geef mij maar de zomer. Mijn echtgenote is het zeer oneens met me. Heerlijk, ik houd van de vier seizoenen,’ zegt ze. Ik houd ook van vier seizoenen: zomer, zomer, zomer en zomer.

December feestmaand en de dagen worden steeds maar somberder. Om het wat vrolijker te maken begint vandaag Chanoeka, het Joodse lichtjesfeest. Het is een leuk feest, kaarsjes aansteken, te beginnen met twee, iedere dag eentje erbij tot en met de achtste dag. Acht dagen lang toch lichtjes voor de mensen zonder kerstboom. Al ken ik best mensen die én een kerstboom én een chanoekia in huis hebben. Prima toch?! Van de week hoorde ik op de radio iemand zeggen dat Kerstmis, Chanoeka en Divali dezelfde oorsprong hebben. Iets met zonnewende, kortste dag versus langste dag, enzo. Dat is natuurlijk waar. Wat er met Kerstmis gevierd wordt is welbekend maar wat Divali precies inhoudt moest ik opzoeken in Wikipedia. Ja hoor, de overwinning van het kwade op het goede, van het licht op de duisternis. Op Twitter zag ik een reactie van iemand die zich een beetje kwaad maakte. ‘Allemaal onzin,’ zei hij. ‘Chanoeka heeft niets met de kortste dag te maken, het is een Joods feest en dat moet het blijven.’ Ik ben het oneens met die meneer. Alle lichtjesfeesten in de winter hebben dezelfde oorsprong. Toch heeft die meneer die zich boos maakte ook gelijk. Joosje heeft ie, een goed verstaander weet wat ik bedoel.

Ruim twintig eeuwen geleden waren de de Grieken de baas in Israel. Heel onverstandig eisten ze van de toenmalige inwoners, de Joodse stam die zich Makkabeeën noemde, dat ze de Griekse gewoontes overnamen. De Griekse keizer dacht dat hij God was en eiste dat de Joden dat ook vonden. Dat vonden ze niet en een opstand volgde. De Makkabeeën wonnen, op zichzelf al een wonder, in die tijd kwam dat helaas niet zo vaak voor. Maar er kon pas feest gevierd worden als de door de Grieken verwoeste tempel opnieuw werd opgebouwd. Toen die klaar was kon het feest beginnen en werd de achtarmige kandelaar aangestoken. Met olie, want de uitvinding van de kaars liet nog even op zich wachten. Ramp! Er was slechts olie voor één dag. ‘Toch maar aansteken,’ zullen ze tegen elkaar hebben gezegd. En kijk, kwam me dat even goed uit! Dat hele kleine beetje olie bleek genoeg om de lichtjes acht dagen te laten branden.

Vandaag zou de hele wereld dankbaar zijn als dat wonder zich zou kunnen herhalen. Dan was in een klap het hele energieprobleem opgelost met een heel klein beetje olie. Al die van geld zwelgende olielanden terug naar hun middeleeuwse woestijn. Daar zou de wereld flink van opknappen. Helaas, wonderen gebeurden altijd heel lang geleden. Wat overblijft is een mooi verhaal. Daarom steken we vanavond het eerste kaarsje aan.

Happy Chanuka, Mary Christmas, Mooie feestdagen!

Advertentie (4)