Benali gaat TOCH spreken op alternatieve 4 mei-herdenking

Benali organiseert op de avond van 4 mei zijn eigen herdenking om alsnog zijn lezing te kunnen geven

Schrijver Abdelkader Benali gaat zijn 4 mei lezing alsnog uitspreken op 4 mei, zo maakte hij bekend op Twitter. Hij spreekt die avond om 20.30u bij de online herdenkingsavond van Arminius in Rotterdam in samenwerking met zijn eigen uitgeverij. Dit ondanks dat hij eerder aangaf niet te willen spreken bij de Nationale Herdenking. Hij gaf als reden: “Ik heb besloten die lezing niet te geven omdat ik niet wil dat er ook maar één seconde twijfel is bij de overlevenden van de Jodenvervolging”. Blijkbaar was ook dit een leugen. Meeluisteren met de lezing kan voor het symbolische bedrag van zeven vijftig (smakeloze vergelijking, wat zwarte humor leek toch passend in deze specifieke situatie).

De herdenking bij Arminius staat in het teken van de lezing die Benali zou geven bij de Nationale Herdenking. Hij wordt geflankeerd door voormalig stadsdichter Dean Bowen en poëet Maureen Ghazal. De avond is georganiseerd in samenwerking met Benali’s uitgeverij, De Arbeiderspers, en wordt gepresenteerd door Anna Visser. Het is natuurlijk op zijn zachtst gezegd dubieus om dit van alle mogelijke momenten tegelijk met de andere herdenkingen te plannen. Het lijkt nog het meest op een bewuste trap na. Mag ik niet met jullie meedoen, dan doe ik het lekker zelf. Let wel: zijn eigen uitgeverij organiseert dit en samen kiezen ze hier dus bewust voor als een soort tegendemonstratie. Hij gaat hiermee voorbij aan alle kritiek die er op hem was en die hij ook zei te begrijpen. Maar goed, we zijn niet boos, alleen verbijsterd over het gigantische bord voor zijn kop en dat hij zichzelf vaker tegenspreekt dan Mark Rutte tijdens de formatiegesprekken.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed

Voor de duidelijkheid, de vrijheid van meningsuiting is een groot goed en hij mag binnen de wet alles schrijven en publiceren wat hij maar wil. Het is natuurlijk wel de vraag waarom je zo graag op deze ene avond, waarop we o.a. de ruim honderdduizend Joden die zijn omgebracht in WOII herdenken, zo nodig je verhaal wil doen, als je weet dat je zoveel omstreden uitspraken hebt gedaan. En het leek er ook op dat hij dit begreep toen hij zich terugtrok. Blijkbaar waren de genoemde redenen om zich terug te trekken ook allemaal voor de bühne. Maar goed, een belangrijk verschil is dat hij nu niet meer heel Nederland vertegenwoordigt, maar alleen zichzelf, dus dat scheelt alweer. Het is een garpe, maar het is niet verboden. Benali is alleen met zichzelf bezig en trekt zich dus niets aan van de nabestaanden. Waarvan akte.

Advertentie (4)