Mede door antisemitisme worden Franse jongeren aangemoedigd in Israel te studeren (Deel 1)

Franse jonegren tijdens de Irael Experience. Foto Israel Experience

Omdat het antisemitisme in Frankrijk blijft stijgen, wordt nu de nadruk gelegd op het aanmoedigen van Frans-Joodse studenten om na hun schooltijd in Israël te gaan studeren. Niet alleen door de staat Israel, nu ook door directeuren van joodse scholen in Frankrijk.

Deze week kwamen 1000 studenten van joodse scholen in Frankrijk aan als onderdeel van Bac Bleu Blanc (‘afgestudeerden in blauw en wit’), een project geïnitieerd en georganiseerd door de educatieve arm van The Jewish Agency, ‘Israel Experience’.

Het programma stelt deelnemers bloot aan Israëlische universiteiten, academische mogelijkheden en opties voor aliyah (emigreren naar Israel). Deelnemers reizen ook door het land.

Paul Fitoussi, directeur van de Yavne-school in Marseille, benadrukte: “Alle joden moeten naar Israël verhuizen. Frankrijk is niet langer ons thuis. De jongere generatie moet dit doen. Mijn twee dochters emigreerden naar Israël en studeren nu in Beersheba, en ik moedig mijn derde dochter aan om hetzelfde te doen. “

Yoni Elimelech, adjunct-directeur van de Otzar Torah School in het 13e arrondissement van Parijs, herhaalde die gevoelens. “Hoewel dit misschien vreemd klinkt, is het voor ons volkomen natuurlijk dat we onze jongeren aanmoedigen om naar Israël te immigreren. Ik denk dat elke 18-jarige joodse jongen of meisje die in Frankrijk woont, naar Israël moet emigreren.”

Fitoussi en Elimelech, die beiden op tournee zijn met de studenten, beschrijven de opkomst van antisemitisme in Frankrijk. “Vanwege de toegenomen antisemitische aanvallen heb ik moeten besluiten studenten niet toe te staan ​​te eten of sportlessen te geven buiten het schoolgebouw”, vertelt Fitoussi.

“Vaak worden stenen naar studenten gegooid of schreeuwen ze teksten als ‘vuile joden’ naar hen toe”, vertelt de schooldirecteur.

Elimelech voegde eraan toe dat zijn school vorige week nog een transferstudent ontving van een openbare school in het 19e district “vanwege antisemitische aanvallen” die het kind moest ondergaan.

Volgens ‘Israel Experience’ is tot op heden meer dan 40% van de deelnemers aan elk programma naar Israël geëmigreerd.

Sommige studenten, die vroegen om hun volledige achternaam niet te gebruiken om veiligheidsredenen, herinnerden aan moeilijke antisemitische ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens hun verblijf in Frankrijk.

Audrey T., van de Joodse school van Ort Marseille, zei dat ze afgelopen september met een vriend op een bank voor hun school zat, toen plotseling drie vandalen hem bij het haar grepen.

“Ze raakten hem aan en toen begonnen ze op hem in te slaan”, vertelt het Frans-Joodse meisje.

Doordat ze in een soort shock raakte door de situtatie, was ze niet in staat iets te doen. Eindelijk kwam een ​​van de leraren om hen te helpen. Hun klacht bij de politie werd genegeerd.

Sindsdien, zegt Audrey: “Ben ik elke keer bang als ik in een bus stap of in een park zit. Ik ben bang om ook zo te worden aangevallen. In het verleden dacht ik niet zoveel aan mijn joodse identiteit, maar sinds afgelopen september denk ik er veel over na.”

Een andere studente op de reis, Lena S., ook uit Marseille, zegt dat ze nu haar ketting verbergt die ze draagt met Joodse symbolen. “Ik wil niet die religieuze Jood zijn die wordt aangevallen in de metro of in een van de minder veiligere buurten.” Ze voegde eraan toe dat ze altijd pepperspray bij zich heeft.

Eitan Z., uit het 12e arrondissement van Parijs, zegt dat hij alleen een keppeltje op sjabbat en Joodse feestdagen draagt. “En zelfs dan loop ik snel, uit angst om aangevallen te worden. Het maakt niet uit, zaterdag of een dag door de week. Er is altijd een angst dat ik zal worden aangevallen omdat ik joods ben.” Hij voegde eraan toe dat, hoewel hij in Parijs is geboren en getogen, hij “alleen in Israël zich nog thuis voelt.”

Yoav Z., student aan een Joodse school in Straatsburg, zegt dat toen de begraafplaats in het nabijgelegen dorp Westhoffen een paar weken geleden werd besmeurd en vernielingen aangebracht, hij zich realiseerde dat “er buurten zijn die ik niet kan betreden met een keppel op mijn hoofd.”

“Toen ik de ontheiliging van de begraafplaats zag, dacht ik dat ik nergens anders heen kon dan naar Israël. Maar tegelijkertijd is het niet zo eenvoudig om die stap te zetten”, vertelt de student.

Yonah G., uit het 19e stadsdeel in Parijs, zegt dat ze onzeker is over haar toekomst in Frankrijk.

“Ik denk erover om in Frankrijk te blijven, maar ik weet het pas nadat ik ben begonnen met studeren”, zei ze. “Er hangt een andere sfeer in Parijs en ik voel me in Israël veel veiliger. Maar het is heel moeilijk om te beslissen wat ik moet doen, want als ik naar Israël verhuis, zijn er problemen waar ik me zorgen over maak, zoals taal- en andere integratieproblemen in de Israëlische samenleving.

Tijdens de reis gingen de studenten naar Masada, bezochten de Dode Zee en verschillende universiteiten, waaronder de Universiteit van Haifa en de Ben-Gurion Universiteit van de Negev.

Amos Hermon, CEO van de Israel Experience, zei in een verklaring: “De laatste jaren zien we een toename van antisemitisme in heel Europa, en in Frankrijk in het bijzonder.”

Afgelopen jaar hebben 300 Franse prominenten, waaronder Sarkozy, een brandbrief ondertekend waarin zij spreken van “een stilzwijgende etnische zuivering van de Joodse gemeenschap in Frankrijk door radicale islamisten, te midden van de onverschilligheid van de elite van Frankrijk.” (zie ook deze uitzending van Family7)

Bekijk ook dit filmpje van Nieuwsuur uit 2018 over antisemitisme in Frankrijk:

Advertentie (4)