Vijf Israëlische startups die het afnemen van de bijenstand tegengaan

Ter illustratie . Foto BeeWise

“Israel: land van hightech en honing”

Van het verbeteren van de gezondheid van de bijenpopulatie door het automatiseren van de zorg voor een bijenkorf tot het creëren van kunstmatige bestuivingssystemen, deze ​​vijf Israëlische startups willen het wereldwijde probleem van de verdwijnende bijen oplossen.

1. Edete

Foto Edete

Edete Precision Technologies for Agriculture ontwikkelt en produceert geautomatiseerde fruitboomgaard bestuivingssystemen. De producten van het bedrijf oogsten automatisch bloemen, scheiden het stuifmeel en slaan het kiembare stuifmeel op om de afhankelijkheid van bestuiving door insecten te verminderen. 

Tijdens het bloeiseizoen wordt het opgeslagen stuifmeel op de kunstmatige bestuiver van het bedrijf geladen, die droog stuifmeel op bomen verspreidt.

In tegenstelling tot de bijen, worden de apparaten van het bedrijf niet beïnvloed door lichtomstandigheden en temperatuur.

2. Beewise

Ter illustratie. Foto Beewise

Beewise Technologies Ltd. ontwikkelt autonome bijenkorven die tot 40 verschillende bijenkolonies tegelijk kunnen huisvesten, waardoor imkers op afstand hun bijenkorven kunnen behandelen en voor hun bijen kunnen zorgen. De autonome bijenkorven kunnen de temperatuur en vochtigheid regelen, ongedierte in de bijenkorven monitoren en waar nodig in realtime pesticiden toepassen. Het kan ook honing oogsten zodra het detecteert dat een frame vol is, en het opslaat in een container van 378 liter.

3. ToBe2

Foto ToBe2

ToBe2 ontwikkelt een mijt-ontsmettingsapparaat voor bijenkorven. Het apparaat richt zich specifiek op varroamijt parasiet, een grote bedreiging voor de Europese honingbijen, en is ontworpen om miticiden precies in bijenkorven in te brengen. Met een afstandsbediening kan het apparaat ook ‘genezende verbindingen’ aan bijenkorven afleveren.

4. Hommel

De startup Hommel van Bumblebee AI Ltd ontwikkelt een autonome, op kunstmatige intelligentie gebaseerde bestuivingsdienst. De technologie van het bedrijf identificeert de bestuivingsbehoeften van elke boom en bootst vervolgens het proces van bestuiving na dat door bijen wordt uitgevoerd om de opbrengst van het gewas te verhogen. De technologie van het bedrijf is bedoeld voor gewassen die bestuiving vereisen, waaronder avocado, kiwi, passievruchten, amandelen en bosbessen.

Het bedrijf is onlangs begonnen met veldproeven met Hass avocado-boomgaarden en bosbessenvelden in Peru, volgens een bericht op de LinkedIn-pagina van Bumblebee.

5. BeeHero

Screenshot YouTube BeeHero

BeeHero Ltd ontwikkelt technologie die aandoeningen aan een bijenkorf kan voorspellen en het instorten van ‘kolonies’ kan verminderen. Het bedrijf ontwikkelt sensoren die in de bijenkorven worden geïnstalleerd om gegevens en omgevingsinformatie vanuit de bijenkorf te verzamelen. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd met behulp van ‘machine learning-algoritmen’ van het bedrijf om zodoende potentiële aandoeningen in een bijenkorf te voorspellen.