Wat schrijven de Hebreeuwse kranten vandaag in Israel?

De datum van 2 maart 2020 levert de winnaar op of toch niet? De Knesset heeft nog een paar uur leven, als we dit schrijven, voordat als een plumpudding in elkaar zakt, de Knesset leden naar huis kunnen gaan en nieuwe verkiezingen zullen worden uitgeschreven voor 2 maart 2020.

 • In een slotakte, zoals in een drama, wordt van het parlement verwacht dat het zijn enigste en tegelijkertijd belangrijkste beslissing woensdagavond neemt, waardoor het mogelijk wordt nieuwe verkiezingen te houden om te voldoen aan de Talmoed-achtige kalendrische eisen van de verschillende partijen.
 • “Een pijnlijke dag, een certificaat van schande voor de Israëlische politiek”, luidt de kop op de website van Channel 12 news, die Blauw en Wit MK Penina Tamano-Shata citeert tijdens een commissievergadering om de maatregel goed te keuren.
 • Yedioth Ahronoth drukt een foto van deze wetgeving af op de voorpagina, onder de kop “Op het punt van verkiezingen”, wat gewoon een andere versie is van dezelfde kop die het al wekenlang heeft staan.
 • De krant vermeldt de andere opmerkelijke prestaties van de 22e Knesset-wetgever, zoals slechts 69 zeer korte dagen werken, bijna geen commissies bijeenroepen, nul wetten goedkeuren en een bonus van NIS 1.600 krijgen voor hun problemen.

Maar wacht even, misschien komt er nog een drama in de last-minute.  Israel Hayom, dat dinsdag verklaarde dat het “game-over was”, wijzigt woensdag zijn melodie enigszins en meldt dat de inspanningen om verkiezingen te voorkomen doorgaan “tot het laatste moment.”

 • Met Likud’s hoop vooral gebaseerd op de onwaarschijnlijke kans dat Avigdor Lieberman en zijn Yisrael Beytenu-factie zullen besluiten zich bij hen aan te sluiten, komt columnist Gideon Alon met een laatste sprankje hoop door te zeggen dat woensdag “een grote dag voor Lieberman zou kunnen worden”.
 • “Veel Israëliërs, zelfs degenen die niet van Lieberman houden, zullenvoor hem applaudisseren, omdat ze het feit erkennen dat hij het land heeft gered van een nieuwe ronde van verkiezingen, onnodig, die NIS 2 miljard ( € 500 miljoen) kostte, wat opnieuw de verdeeldheid in de Israëlische samenleving zal verdiepen,” schrijft hij.
 • Het pleidooi komt nadat de krant en anderen in de Likud naar Lieberman uithaalden, blijkbaar het opgeven hebben om hem te proberen te overtuigen, en daarbij een verklaring van Lieberman woensdagochtend die duidelijk maakt dat hij niet springt om in bed te komen bij Netanyahu.
 • Tal Shalev van Walla nieuws schrijft dat de missie voor beide grote partijen bij de volgende verkiezingen zal zijn om op 61 zetels te komen, zonder Lieberman daarbij nodig te hebben.

En de klok tikt door: anderen pompen het drama op andere manieren op, zoals de klok die aftelt tot middernacht op de startpagina van Haaretz.

 • Hopeloze optimist Chili Tropper van Blauw en Wit zegt dat de partij nog steeds met zijn laatste pogingen bezig is.
 • “Ik ben niet hoopvol, maar hier en daar zijn er nog enkele telefoongesprekken. We proberen het, ‘zegt hij.
 • De Publieke omroep KAN merkt op dat wetgevers een drukke dag zullen hebben om voor middernacht de wetgeving door te drukken om de eerdere verkiezingsdatum toe te staan, wat enige urgentie in het proces inbrengt, hoewel ze in werkelijkheid geen problemen zouden moeten hebben om het door te drukken.

De kans voor Gideon: in de tussentijd kondigt Likud aan dat het zijn partijleider wedstrijd op 26 december zal houden, in slechts twee weken tijd. ‘

 • Raoul Wootliff van ToI, die deze week met Sa’ar sprak, merkt op dat hij denkt dat hij een goede kans heeft, gegeven de interne peilingen, maar dat hij nog steeds werk heeft te doen
 • Channel 12 nieuws citeert Sa’ar die zegt dat hij van plan is een ‘positieve en schone campagne te voeren’.
 • Van Netanyahu wordt niet verwacht dat hij hetzelfde zal doen. In Zman Yisrael schrijft Shalom Yerushalmi dat de premier, die voor de derde keer probeert steun voor immuniteit te krijgen, een ‘niet-verjaarde’ strijd zal voeren tegen Gideon Sa’ar, enquêteurs en iedereen die zijn Beloofde Land in de weg staat.”
 • Hij zal worden geholpen door een Kanaal 13-enquête waaruit blijkt dat Likud met Sa’ar slechts 29 zetels krijgt, in tegenstelling tot 33 met Netanyahu. De onwaarschijnlijke overname van Sa’ar zou echter ook Blauw en Wit van 35 naar 33 plaatsen brengen, zegt het kanaal. Bovendien kun je peilingen niet vertrouwen.

Maar is er ooit iets goed voor de Joden? Met Knesset / verkiezingsgekte die het land aangrijpt, is er weinig ruimte voor twee grote verhalen die de aandacht van de Amerikaanse Joden trekken: de opname van antisemitisme (en een beetje anti-Israëlische taal) in Titel VI anti-discriminatieregels en een dodelijke schietpartij in New Jersey dat er steeds meer op lijkt dat het een haatmisdrijf is geweest.

 • De ontkoppeling tussen de joodse staat en de Amerikaanse joden is enigszins passend, gezien de furore die werd aangewakkerd door berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump het jodendom tot een nationaliteit zal verklaren, waardoor het ministerie van Onderwijs zijn strijd tegen antisemitisme op universiteitscampussen kan opvoeren.
 • Met de beslissing steekt het eeuwenoude debat over de vraag of het jodendom een ​​religie of een nationaliteit is de kop op en heeft iedereen ongelijk.
 • Business Insider schrijft dat “met name de groep die het meest tegen Trump’s maatregel is, joodse mensen lijken te zijn.”
 • David Halbfinger, de correspondent in Jeruzalem voor de New York Times, schrijft op Twitter dat ” het een soort van gevoel heeft dat je naar de deur wordt gewezen, niet?”, Verwijzend naar Amerikaanse joden die worden gedefinieerd als een andere nationaliteit dan de Amerikaanse.
 • Amir Tibon van Haaretz schrijft: “Hoewel de uitvoerende orde waarschijnlijk de supporters van Trump binnen de rechtse delen van de Joodse gemeenschap zal plezieren, zei het Witte Huis dinsdag dat de tekst in feite gebaseerd was op een stuk wetgeving dat eerder de steun had gewonnen van vele prominente democratische congresleden. ‘
 • Hij merkt echter op dat dat wetsvoorstel in 2016 ook werd geconfronteerd met tegenstand van degenen die zich zorgen maakten dat het de vrijheid van meningsuiting onder anti-Israël-activisten zou verbieden.
 • Een nieuwe versie van die act beweegt zich trouwens nu door het Congres. Vorige week schreef een van haar sponsors, Ted Deutsch, in The Times of Israel over het belang ervan.
 • “Het doel was om een ​​hulpmiddel te creëren om mensen te informeren over deze vorm van onverdraagzaamheid, het gemakkelijker maken om antisemitisme in alledaagse situaties te identificeren en regeringen te helpen bij het ontwikkelen van effectieve antwoorden daarop” , schreef hij.
 • De ondertekening is gepland voor een feest op het Witte Huis Hanukkah en zal de congreswetgeving overslaan, meldt JTA.
 • “Republikeinse wetgevers worden geacht de ondertekening van het bevel bij te wonen, maar democraten, inclusief degenen die voor de wetgeving hebben gestemd, zullen waarschijnlijk niet aanwezig zijn”, schrijft Ron Kampeas.

Vragen na een moord: het wetsvoorstel kwam net uit toen ambtenaren begonnen te wijzen op antisemitisme als een mogelijk motief achter een nog steeds wazige schietpartij in een koosjere supermarkt in New Jersey,

 • Ondanks het verhaal dat veel Amerikaanse nieuwssites leidt, krijgt het slechts een beetje dekking in Israël, hoewel meer dan de Trump-uitvoeringsorde die hierboven werd besproken.
 • “Moshe en Leah kwamen om tijdens een schietpartij in een koosjere supermarkt in New Jersey. ‘De winkel was het doelwit’, leest een kop op de website van Channel 13 nieuws, met een familietoon die veel voorkomt in Israël.
 • De ultraorthodoxe Hadrei Haredim krant geeft het verhaal een breed beeld, maar hoewel het beweert een beeld te bieden van “wat er echt is gebeurd”, heeft het dezelfde vragen als alle anderen, hoewel het vooral is gericht op de hoeveelheid wapens en munitie die de schutters hebben had: “Wat waren ze van plan met al die wapens te doen, want als ze alleen drugsgerelateerde criminelen en moordenaars waren, hadden ze niet al die munitie gehad. En nog een vraag. Zijn de moordenaars van plan Joden af ​​te slachten, of ergens anders een bloedbad aan te leggen, of gaan ze gewoon om een ​​andere reden met al die munitie rond? ‘
 • Hoewel hij het niet koppelt aan de schietpartij of de uitvoerende orde, schrijft David Caspi voor Israel Hayom dat dingen voor joden – vooral Israëlische joden zoals hij – in de VS niet goed zijn. “Leven als een Joodse Israëliër in de VS betekent dagelijks extra voorzichtig zijn en altijd onthouden dat de dreiging buiten op de loer ligt en echt geen tekenen van verdwijning heeft getoond.”
 • Inmiddels weet de Jerusalem Post te melden dat de moordpartij wordt behandeld als een antisemitische terreur daad.

Advertentie (4)