Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Ter illustratie, stembureau in Israel. Screenshot YouTube

Zeg het nu maar: Israëlische media worden op dit moment overspoeld met berichten dat Likud en Blauw en Wit eindelijk een overeenkomst hebben … over een datum voor nieuwe verkiezingen: 2 maart 2020.

 • De rapporten geven blijkbaar de ietwat vroegtijdige maar al te verwachte dood aan van de coalitiegesprekken en van de 21ste Knesset, die de afgelopen weken min of meer kunstmatig in leven werd gehouden.
 • Volgens Channel 12 zal de kiesdatum die nu op een maandag valt inplaats van de wettelijk vastgestelde dinsdag een super zeldzame stemming in vier lezingen vereisen in de Knesset.
 • De publieke omroep KAN meldt dat wetgevers maandag meteen aan de slag zijn gegaan met het opstellen en doornemen van de wetgeving om de verkiezingsdatum op een eerdere datum vast te stellen.
 • Echter, Knesset voorzitter Edelstein kwam met een verklaring dat niemand aan wetgeving mag werken tot na woensdag, de dag waarop de officiële deadline is.

Ernstige zorgen: de meeste verkiezingen in Israël zijn op dinsdag, maar het lijkt erop dat maart gewoon te vol staat met belangrijke data op dinsdag.

 • 10 maart was automatisch niet mogelijk omdat het de dag van de Joodse feestdag Poerim is, die wordt gekenmerkt door feesten, dronkenschap, maskerades en allerlei andere leuke en gekke zaken, waardoor je eigenlijk zou denken dat het eigenlijk het meest geschikte dag is voor het feest van de democratie die (derde) verkiezingen op rij zijn.
 • Ynet meldt dat het verplaatsen naar de dinsdag van de week na 10 maart niet goed is voor het Jodendom van de Torah, omdat 17 maart samenvalt met de verjaardag van de dood van Elimelech van Lizhensk in 1786, die blijkbaar Israëlische verkiezingen van buitenaf controleert. “Sommige kiezers van de partij zullen de datum bij zijn graf in Polen zijn,” merkt de site op.
 • Hoe zit het dan met het verplaatsen naar 3 maart?  Kanaal 13-nieuws meldt dat de Yad Lebanim-organisatie voor families van soldaten die tijdens hun dienst zijn gedood, hebben gevraagd dan niet te stemmen, omdat het de officiële datum is die door de staat is vastgesteld om de dood van soldaten te markeren wiens begraafplaats niet bekend is.
 • “Het is niet goed dat mensen gaan winkelen en stemmen terwijl nabestaanden zich verenigen ter nagedachtenis van de doden. De hemel zal niet vallen als de verkiezingen naar een andere dag worden verplaatst, ”vertelt Yad Lebanim-hoofd Eli Ben Shem aan Channel 13.
 • 2 maart is ook niet helemaal duidelijk. Volgens een website met de naam Daysoftheyear.com is 2 maart de dag van Names Day, Banana Cream Pie Day, Old Stuff Day en Dr. Suess Day.
 • 16 maart kan een optie zijn, maar volgens rapporten willen Blauw en Wit het eerder in plaats van later. Plus het is No Selfies Day.

De laatste spijker is nog niet in de kist geslagen: de datum van 2 maart is alleen voor het geval er woensdagavond geen coalitiedeal kan worden bereikt en partijen zeggen dat ze nog steeds hoop houden.

 • We kunnen de mensen niet teleurstellen, omdat we in principe woensdag om 23:59 uur kunnen bellen met de mededeling dat er een eenheidsregering is”, zegt juridisch adviseur van Knesset, Eyal Yinon tegen Ynet.
 • KAN meldt dat Likud er nog steeds aan werkt om Lieberman van Yisrael Beytenu aan hun zijde te krijgen. Volgens het station spreekt Ayelet Shaked van New Right met Lieberman over wat voor soort flexibiliteit de partijen kunnen tonen.

Wees niet bang voor de maaier: anderen zijn echter klaar om de stekker eruit te trekken en verder te gaan.

 • In Israel Hayom zegt columnist Eitan Orkabi dat mensen niet bang hoeven te zijn voor nieuwe verkiezingen, en lijkt ze uit te kijken naar een nog grotere impasse, waardoor premier Benjamin Netanyahu zijn agenda kon blijven pushen, zelfs zonder het vertrouwen van de kiezers te hebben.
 • “Kijk wat er is gebeurd dankzij de patstelling: langzaam zien we een opeenstapeling van ongekende kansen, en de echte problemen komen naar voren: annexatie van de Jordaan Vallei, het vernieuwen van de staat-religie relatie en meer dan wat dan ook, het scheiden van machten en een grote hervorming van het rechtssysteem ‘, schrijft hij, met een lijst van drie projecten van de rechtse partijen en Lieberman (afhankelijk van wat hij bedoelt met het vernieuwen van de staat-religie relatie).
 • De hoofdredactie van Haaretz beschuldigt Netanyahu van het “bombarderen van Israëli’s met belachelijke voorstellen, beschuldigingen in alle richtingen en fabels over veiligheidsproblemen en eenmalige diplomatieke kansen,” in plaats van iedereen een plezier te doen en ontslag te nemen.
 • De rechtse columnist Shlomo Pyoterofsky is ook enthousiast: “2019 bracht ons een record van twee verkiezingen in één jaar. De vraag is of 2020 het record zal breken met drie Knesset-verkiezingen in één jaar? (In theorie is het misschien moeilijk voor te stellen, maar in Israel is allesmogelijk), ‘tweet hij.

Sa’ardonische receptie: Gideon Sa’ar, die Netanyahu heeft uitgedaagd voor het leiderschap van de Likud, vertelt Army Radio dat er iets niet koosjer was aan de groep uitslovers die hem uitjouwden en beschimpten tijdens de Likud bijeenkomst zondagavond.

 • “Mijn assistenten mochten niet naar binnen, omdat ze te horen kregen dat alleen leden van de centrale commissie konden binnenkomen – maar dat gebeurde niet. Er moet een onderzoek komen om te zien wie deze georganiseerde groep heeft binnengelaten die de bijeenkomst heeft verstoord, ‘zegt hij.
 • In Zman Yisrael merkt Shlomo Yerushalm op dat Netanyahu ook werd uitgejouwd maar dan door aanhangers van Sa’ar, en noemde het een ​​voorproefje van wat er in een verwachte leiderschapsstrijd gaat komen.
 • “Als er voorverkiezingen zijn, zal Netanyahu vrijwel zeker winnen. Maar zo’n flagrante show in zijn huis, in het hart van het centrale comité van Likud, heeft hij niet gezien ‘, schrijft hij. “Mensen schreeuwden uit alle macht, en Netanyahu had het moeilijk om zijn toespraak te beginnen. Hij zwaaide met zijn handen, vroeg hen stil te zijn, maar het duurde enkele minuten om ze te kalmeren, ‘schrijft hij.
 • Sa’ar is niet de enige potentiële uitdager, waarbij voormalig burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, ook als een waarschijnlijke kandidaat wordt gezien, hoewel Barkat voorlopig zijn aanvallen op Sa’ar nog even voor zich houdt. Barkat vertelt Israel Hayom dat Sa’ar “Netanyahu in de rug heeft gestoken” en beschuldigt hem van coördinatie met Lieberman en Blauw en Wit.
 • Dat is misschien niet bewijsbaar, maar een peiling gepubliceerd door KAN toont maar liefst 17 procent van de Blauw en Wit kiezers de voorkeur geeft aan Sa’ar als premier boven Blauw en Wit hoofd Benny Gantz.

Onze mond was vol geld, onze tong voldoende loyaliteit: in Haaretz is Chemi Shalev het ermee eens dat er in de annalen van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Staten waarschijnlijk niets is zoals de toespraak van Trump. Maar hij vraagt zich af of dat een goede zaak is.

 • “Voor rechtse Israëli’s en Amerikaanse joden die geloven dat Adelsons bewonderende weergave van Trump als ‘de grootste president’, was het een vreugdevolle viering van zijn onverzettelijke, eenzijdige steun voor Israël, die hij herhaalde vanaf het podium liet blijken. Voor alle anderen, inclusief de overgrote meerderheid van de Amerikaanse Joden, moet Trump’s toespraak ondraaglijk zijn geweest – en zijn opwindende ontvangst door het Israëlisch-Amerikaanse publiek meer dan enigszins misselijkmakend. “
 • Halie Soifer, hoofd van de Joodse Democratische Raad van Amerika, vertelt aan Salon dat Trump herhaaldelijk heeft verwezen naar wat een zeer negatief stereotype van joden en geld en macht is geweest.
 • Hij sprak duidelijk vanuit zijn hart. Het is duidelijk dat er nogal wat haat in zit,” zegt ze.
 • Maar terwijl sommige Democraten Trump riepen voor zijn gebruik van antisemitische stereotiepen bij het proberen de joden te prijzen, was het protest meestal gedempt, en bestaat er onder Republikeinen ookniet, vergeleken met andere ibijvoorbeeld, schrijft Dean Obeidallah in CNN .
 • De woorden van Amerikaanse presidenten kunnen het goede, het slechte en het lelijke inspireren’, schrijft hij. “Dat is de reden waarom in het geval van Trump zijn opruiende en onverantwoordelijke woorden over Joden – evenals moslims en andere minderheden – elke keer moeten worden aangevochten, waarbij duidelijk moet worden gemaakt dat wij als samenleving niet zullen toestaan ​​dat ze het nieuwe normaal worden.

Advertentie (4)