Israëlische studenten vinden manier om muggen zonder gebruik van pesticide te doden

Het FlyGEM-team, vanaf de eerste rij links: Prof. Lital Alfonta, Eden Ozer, Reut Rahamim Molgan met baby Yedidya (geboren tijdens het project), Hen Zinger, Ofir Hurvitz, Nofar Cohen, Hadar Buium, Mor Pasi; tweede rij: Dror Aizik, Yoav Dagmi, Mey Tal Banar, Assaf Vital, Dr. Ramon Birnbaum. Foto door Dani Machlis / BGU<br /> https://2019.igem.org/Team:BGU_Israel

Muggen zijn niet alleen vervelende insecten die je bloed opzuigen en je je huid laten krabben. Ze zijn in de lucht dragers van ernstige ziekten van malaria tot Zika.

Omdat muggen rond water samenkomen en het sproeien van waterbronnen met pesticiden niet mogelijk is, is uitroeiing moeilijk.

Biologie studenten van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev hebben een genetisch gemanipuleerde oplossing gevonden, laat de mannetjes een specifiek type bacteriën overbrengen dat muggenlarven vergiftigt.

Deze nieuwe oplossing werd gevonden als onderdeel van de recente iGEM-wedstrijd, een internationale teamwedstrijd om synthetische biologie te promoten. BGU’s team, genaamd FlyGEM , ontdekte dattijdens eerder BGU-onderzoek bacteriën waren ontdekt in de darm van de mug, BTI genaamd. Wanneer geactiveerd, produceert BTI een gif dat alleen muggenlarven doodt.

Het BGU FlyGEM-team heeft de BTI fosforescerend gemaakt zodat ze de levering konden volgen. Foto:BGY FlyGEM

FlyGEM paste het darm-microbioom van de mannelijke mug aan om BTI tot expressie te brengen en stuurde het vervolgens weg om vrouwtjes te vinden en te paren. De vrouwtjes brengen de bacteriën over op de eieren, en wanneer de larven worden geboren, sterven de meeste van hen. De resterende larven eten de doden op en sterven vervolgens zelf.

Omdat het gif uit de eigen darm van de mug komt en alleen dodelijk is voor andere muggen, hebben de studenten het gevoel dat ze een mechanisme hebben ontdekt dat pesticiden ver overtreft.

Via BNG Technologies, het technologieoverdrachtbedrijf van de universiteit is inmiddels een patentaanvraag ingediend.

Advertentie (4)